25 de novembre del 2009

El miting catalanista al Centre Català Autonomista (29-07-1904)

La Tralla, núm.40, 29 de juliol de 1904, pàgina 4.

En la secció "Fuetadas", la redacció del periòdic hi publiquen una breu ressenya de l'acte catalanista que se celebrà al Centre Català Autonomista el dia 24 de juliol de 1904. Aquest acte ja s'havia anunciat en un número anterior, el 38 (de 15 de juliol). Se'n pot veure la nota aquí.
Pel que sembla l'acte polític va anar prou bé. Tanmateix, els republicans lerrouxistes (Unión Republicana, encapcelats per Alejandro Lerroux), els "fraternos" com foren sempre anomenats des de La Tralla, havien demanat celebrar un debat amb ells. Finalment no s'hi van presentar, i les conseqüències d'això es feren sentir durant unes quantes setmanes més des de les pàgines de La Tralla, contraris totalment a Lerroux.

"El diumenge passat va celebrarse á Navarcles el mitin de propaganda catalanista del quin ja tenen coneixement nostres llegidors. En ell va pendrehi part en representació de la LA TRALLA un company de redacció.
Els fraternos de Navarcles trinavan per lo del mitin y creyent acobardir als catalanistas varen proposarloshi un mitin de contraversia que van acceptar tot seguit el nostre representant y company de redacció En Pelegrí Llangort [Barcelona, 1875- Barcelona, 1956] y 'l representant del Centre Catalunya [de Sant Martí de Provençals] En Joan Llorens que també colabora en nostre periódich. El president de la Associacició Catalanista de Navarcles [el Centre Català Autonomista] va comunicar la acceptació als fraternos pregantlos que donessin la resposta durant el mitin ó acabat el mateix.
Els fraternos que debían esperar que ningú acceptaría varen quedar esma-perduts donchs acabat el mitin enviaren una carta escrita en catalá dihent que no podían sostindre la controversia perque (aguantinse perque las rahons son de pes y potser caurían d'esquena) NO HI HAVÍA EL SEU PRESIDENT Y NO ESTAVAN PREPARATS.
Es veu que'ls fraternos de Navarcles tenen el valor de las sevas conviccions molt arrelat y també's veu que tenen arrelat el valor de fugir quan algu els planta cara.
Vaya buenas... y no presumin que no serveixen sino per fer papers ridícols y per amagarse sota'l llit com la maynada espantadissa quan sent que trona. Y ells varen sentir que tronava y els va agafar cangueli de primera y per evitar la pedregada no van trobar altre recurs que dir mentidas; per que á nosaltres ens consta que'l president fraterno no era fora perque'l varem veure al mitin y n quan á lo estar preparats ¿volen fer el favor de dir com pot ser si ells eran els que proposavan la controversia?"