27 de novembre del 2009

Fuetades als republicans de Navarcles (1904 i 1905)

La Tralla, núm.51, 14 d'octubre de 1904, pàgina 3; núm.52, 21 d'octubre de 1904, pàgina 7; núm.53, 28 d'octubre de 1904; i núm.63, 6 de gener de 1905, pàgina 3.

Continuant amb l'enfrontament entre els republicans lerrouxistes (d'Unión Republicana) de Navarcles i la redacció de La Tralla, els primers no respongueren al desafiament que els hi feren els segons, com s'ha anotat aquí anteriorment. Com a conseqüència de la manca de resposta per part dels republicans navarclins, la redacció del periòdic publicà diverses mofes provocatives en la secció "Fuetades" durant el mes d'octubre de 1904 i, inclús, encara el gener de 1905. Progressivament es converteixen en atacs també als republicans d'altres pobles de Catalunya.

La primera burla és d'una setmana després del desafiament, el 14 d'octubre:

"¿Y'ls republicans de Navarcles? Per are bons."

La segona es publicà la següent setmana, el 21 d'octubre:

"-Y els republicans de Navarcles?
- Bons per are.
- Que no acceptan la controversia? No deyan que volian discutir noblement?
- Paraula lerrouxiana!"

La tercera, un setmana més tard, el 28 d'octubre:

"-Y els fraternos de Navarcles?
- No han badat boca.
- Pero no deyan que aceptarían discusió?
- Oh, ¡Del dir al fer hi va molt! Recordeu que'n Junoy també'ns ho havía dit, y que'ls republicans de Sant Vicens de Torelló també y fins el mateix Lerroux, y no se n'han volgut recordar m´s ni fentelshi memoria."

Finalment encara el 6 de gener de l'any següent, 1905, la redacció de La Tralla insitia:

"Ens aném convencent de que tots els difamadors del Catalanisme fan com els gossets pataners, cridan, cridan, mentres ningú'ls empayta; mes tant bon punt algú'ls embesteix, corren á amagarse més que depressa entre las camas del seu amo.
¿Probas? Navarcles, Sant Vicens de Torelló, Mataró y altres."