24 de novembre del 2009

La "Resposta 4.ª" a la "Pregunta 3.ª" (20-05-1904)

La Tralla, núm.30, 20 de maig de 1904, pàgina 3.

En aquesta ocasió el Mauro Montané respon a una altra de les preguntes plantejades en la secció "Tribuna de La Tralla". Ees tracta de la pregunta 3a, publicada en el número anterior, el 29 (13 de maig), i remesa per un lector sense identificar. La qüestió era la següent:

"¿El Catalanisme porta un plan determinat pera conquistar l'autonomía de Catalunya? Y si'l porta, ¿podrian dirme si creuhen d'éxit el sistema electoral?"

Com en els altres casos, els lectors podien enviar les respostes fins al dilluns següent, el dia 16 de maig. Des de Navarcles, en Mauro Montané respongué, deixant clar la seva aposta pel catalanisme i l'autonomisme, amb certes mostres d'anti-espanyolisme (inclús racista); la seva resposta fou la 4a:

"Molt senyor meu: Li envio las respostas á las preguntas del número passat:
El Catalanisme, al meu entendre, per assolir l'integral autonomia de Catalunya, no porta altre plan determinat que infiltrar en el cor de tots los catalans un ver amor á ella, ferlos conscients de llur dignitat, instruilos y férloshi recordar nostra historia, estimularlos á estimar nostres usos y costums, y sobretot, conrehuar nostra hermosa parla al ensemps que ferlos apartar dels espectacles embrutidors transportats de ponent [es refereix a Espanya?], com bafarada dolenta d'aquella rassa degenerada.
Tot aixó per medi de la prempsa, del meeting, de la conferencia, y en tots llochs y ocasions ahont se pugui fer propaganda, sense defallir may.
El dia que la majoria dels catalans sápigan lo que fou un dia Catalunya, la estimi verament y acudeixi á sa defensa per recobrarli las sevas llivertats, allavors s'imposará l'autonomía de Catalunya, y allavors podrém fer eleccions veritat, per estaments ó gremis, com ho tením estatuhit en nostre programa, y no com las que's fan are, que no son més que una farsa y un engany.
Aquest es mon humil parer.
Disposi de S.S.
M.MONTANÉ"