14 de desembre del 2009

Còntra la lley d'alcoòls (20-03-1905)

El Pla de Bages, núm.302, 20 de març de 1905, pàgina 1.

En portada hi ha una notícia, titulada "Còntra la lley d'alcoòls", en relació a una nova llei que afectava al sector vitivinícola, tant important al Bages i a Navarcles:

"Ahir [19 de març] al matí se celebrá en el Saló de l'Alcaldia bax la presidència del senyor Armengòu, la reunió convocada pel Grèmi de Fabricants d'Anissats y Licors de Manrèsa y sa Comarca.
L'objecte de la reunió era, [...], posarse d'acòrd pera la celebració d'una Assamblèa general de viticultors, a fi de protestar colectivament còntra la vigent lley d'alcoòls y demanar al Govèrn la modificació de dita lley en sentit favorable a la vinicultura.
Assistiren a aquèsta reunió preparatòria, el senyor March en representació del diputat a Corts per aquèst districte dòn Leònci Soler, el senyor Pelfort, els senyors alcaldes de Sampedor, Navarcles, Sallent, Artés, Sant Vicènts de Castellet, Sant Martí de Torruella, Guardiola, y representacions de [...].
Després de ferse per varis dels senyors presents algunes consideracions sobre'ls perjudicis ocasionats a la viticultura y a la industria alcoolera, s'acordá celebrar una Assemblea el diumenge pròcsim dia 26, [...].
Per unanimitat s'acordá conferir la Presidència de l'Assamblea al honorable Diputat a Corts dòn Leònci Soler y March.
[...]."