13 de desembre del 2009

La campanya electoral de la "Lliga" (10-03-1905)

El Pla de Bages, núm.254, 10 de març de 1905, pàgina 1.

Una crònica en relació a la campanya electoral de la "Lliga Regionalista" per a les eleccions de diputats provincials (de 16 de març de 1905), en el districte de Manresa-Berga. Entre els diferents actes hi hagué una "Escursió electoral":

"Ahir [9 de març] nòstres futurs diputats provincials senyors [Ignasi de L.] March [y Batlles], [Joán] Pelfòrt [y Cirera] y [Joán] Guitart [y Santasusana], y'l digníssim representant d'aquèst districte en el Parlamant dòn Leònci Soler y March, efectuaren una escursió pels pòbles de Navás, Balsarèny, Sallent, Navarcles y Sant Fructuós de Bages.
La visita dels candidats [...] als esmentats pòbles, ha patentisat plenament les simpaties de que gosa la nòstra candidatura.
Nòstres distingits amics, afectuaren l'escursió sènse avisar anticipadament a cap dels pòbles.
No obstant, la noticia de l'arribada dels digníssims candidats, posá desseguida en moviment a les autoritats y veins, dexant alguns d'ells el treball pera anar a saludar y oferir son apoyo als senyors Guitart, March y Pelfòrt.
Durant els breus moments que estigueren a cada pòble, lo metex nòstre honorable diputat a Corts, que'ls futurs diputats provincials, foren objecte d'espontánies manifestacions de simpatia que asseguren el triomf de nòstra candidatura.
En tots els pòbles, la visita de nòstres amics, produí gran satisfacció y despertá entre els electors tal entusiasme, que, segurament, se traduirá en actes de diputats provincials.
Nòstres amics regressaren a Manrèsa a les sèt del vespre, molt satisfets de l'escursió electoral pels esmentats pòbles aont tenen assegurat el triomf.
[...]."