17 de desembre del 2009

La campanya electoral de Leònci Soler a Navarcles (19-04-1907)

El Pla de Bages, núm.912, 19 d'abril de 1907, pàgina 1.

En portada hi ha una crònica electoral referent a la candidatura de Leònci Soler y March, que es presentava per Solidaritat Catalana, coalició electoral en la que s'integraren diversos partits catalans, inclós la Lliga. Les eleccions se celebraven el diumenge 21 d'abril. El dijous 18 d'abril passà per Navarcles i Sant Fruitós; en relació a Navarcles:

"Fou entussiasta y encoratjadora la arribada qu'es tributá al Sr. Soler y March. Representacions de tota la població anaren a rèbrel y l'acompanyaren a la Casa del Comú, ont el candidat després d'agrair la brillant recepció que se li fèya, esplicá'l concepte de Solidaritat y'l gran prestigi y confiansa que aquèst moviment patriòtic ha produit per tota la tèrra catalana.
En termes semblants y sobre tot recomanant la necessitat de convèncer als obcecats y de que treballés tothòm ab entussiasme, perquè ja que'l triomf es segur, es procurés que fos estraordinari còm requerèxen les actuals circunstancies, parlaren els senyors Esteve y March. Y finalment el senyor Alcalde [Joan Manganell Generes] tingué paraules de gran atenció y simpatia pel candidat y persones que l'acompanyaven.
En sortint d'allí's dirigiren al Cafè de la Plana ont foren obsequiats per aquèll estòl de bòns patriòtes.
Y d'aquèsta població, en carruatge y automòvils, sortiren cap a Sant Fructuós de Bages ont còm a Navarcles foren també rebuts pel senyor Alcalde, Jutje de Pau, Secretari, regidors, propietaris y gran nombre de persones prestigiosíssimes d'aquèst proper pòble.
[...]."