15 de desembre del 2009

La festa de Pasqua al Centre Català Autonomista (19-06-1905)

El Pla de Bages, núm.375, 19 de juny de 1905, pàgina 1.

A la secció "Crònica de la comarca" una notícia referent a Navarcles i signada per "M.", possiblement en Mauro Montané.

"NAVARCLES.- Hermosa festa la que celebrá nòstre "Centre Catalá Autonomista" en la diada de Pásqua.
Fou aquèsta una vetllada que la Junta Directiva venia preparant d'alguns dies. No havia celebrat nòstre Centre, cap festa còm aquèsta tan agradívola y tan bella ensemps que tan aprofitosa a la causa de la Pátria, a la causa mil vegades justa que fa batre nòstre còr ab anèls d'anyoransa. A lès nòu del vespre la sala d'espectacles quedá plèna de sòcis ab llurs famílies, l'animositat y l'alegria resplandia arrèu per tota la casa, la festa anava a comensarse; anaren a ocupar el llòc de la Presidnència -que ho era el escenari de nòstre teatre- els companys de Junta y l'estimat amic en Joán B. Güell, vingut de Navás per fernos fruir la lectura de les seves llorejades poesíes, y contribuir també al mellor èczit de nòstra festa.
Obrí l'acte'n Tedòr Sorribas nòstre President, ab un hermós parlament, remacarcant el fi de nòstres vetllades, recomanant a nòstres consòcis fugir sempre de diversions, aont s'embrutèxin els sentiments, describint les bellèses de nòstres festes catalanes bell reflècse de nòstres costums.
Després seguiren recitant poesies una colleta de nòys y nòyes que ho feren admirablement; donabo bò de vèurels y sentirlos recitar ab la seva gràcia y sensillès.
Y la gent gran se mostraren bòns campions y bòns propagadors còm sempre.
En Sanglás, Solé, els germans Montané, Aguilá Estrada, Santamaria, Bertrán y l'amic Güell ab les seves inspirades poesies "Cant de juny", "Lo fèrro carril" y "Cant del desterrat" acabaren d'arrodonir la festa, que resultá hermosa a tota ponderació.
Després de resumir y donar les gracies el president se repartiren entre la quitxalla, cromos de la història de Catalunya que la casa Miralles de Barcelona, ha posat a la vènda, a fi de que'ls petits aprènguin a sabèr y recordar lo que fou nòstra Pátria en altres temps mellors.
Eren pròp la una de la nit quan acabá la festa, dexant contents y satisfets a tothòm y ab ganes de tornari sovint.-M."