11 de desembre del 2009

La festa major d'estiu de 1904 (11-08-1904)

El Pla de Bages, núm.121, 11 d'agost de 1904, pàgina 1.

A la secció "Crònica de la comarca", hi ha una nota procedent de Navarcles, en relació a la festa major d'estiu, escrita per en Mauro Montané:

"NAVARCLES.- Som a quatre dies de la Festa Major y a jutjar pels preparatius que's vèuen, no será pas de les mès lluides.
Degut a la secada que estèm passant, que fa desmayar de valent als pòbres pagèsos, y havèri très fábriques parades, -si bé les mès petites- fa que tothòm procuri guardarse, si cap pessèta queda, pera plantar cara al mal any, que no fa pas bòna bissanya.
Pera l'orquesta de les funcions d'iglésia y casa Met, sabèm que hi ha llogats Els Massanes y per casa Fòntcubèrta una part de la banda del batalló de Mèrida, destacat a Manrèsa.
El "Centre Catalá Autonomista" donará una funció de teatre, posant en escèna l'hermós drama en très actes Fam d'òr y la xistosa pessa De rebot, tot per la secció d'aficionats de dita societat.
La nòta de mès relleu de tota la festa será, còm si diguessim, l'inauguració de les òbres de restauració fetes a nòstra iglésia parroquial.
¡A fè que s'han lluit els artistes ripollèsos que l'han restaurada! Casi nosaltres no la conexèm de tan hermosa.
L'altar major está ruent d'òr per tots costats; els capitells laterals, figurant el marbre, son d'un conjunt admirable. La vòlta, els altars, el frontis, tot estocat figurant quadrícules de pedra, la fan ésser nòva la casa de Deu de nòstre pòble.
Tot axò impòrta un fex de sacrificis y mal de caps pera nòstre estimat senyor Rector [Eudald Coma], que té de buscar els quartos pera pagaro. Deu ja li recompensará.
Y no hi ha res mès anunciat pera celebrar la festa; nosaltres no tením encare la desgracia de tenir corridas de toros còm els manresans.
Are que vé a tom, aprofitarèm la ocasió pera protestar ab tot nòstre còr de semblant disbarat.
Els comarcans que estimèm a Manrèsa còm a nòstra Capital, ens dòl a l'ánima que en llòc de procurar diversions profitoses y de sentiments enlayrats, se busquin espectacles embrutidors y salvatjes còm son les corridas de toros, y tot axò ab l'escusa de cridar mès forasters. Si l'esperit catalanèsc regnés en la majoria dels catalans, haurien de plegar per mòlls els iniciadors de semblant barrabassada.
Que s'organisin sardanes, concèrts, concursos, funcions per les societats y tota mèna de festes lícites y ben catalanes, a fi de restar concurrència a la fiesta nacional.
No'n vòlem de tòros a Catalunya.
Nòstra tèrra la volèm dignificada y no embrutida.- M.M."