22 de desembre del 2009

La inauguració del Centre Català Autonomista (24-07-1904)

Gent Nova, núm.140, 24 de juliol de 1904, pàgina 6.

En la secció "Novas" una notícia en relació al meeting catalanista que aquell dia s'havia de celebrar al Centre Català Autonomista de Navarcles:

"Promet revestir verdadera importancia el meeting que avuy se celebrará á Navarcles, ab motiu de la festa inaugural del «Centre Catalá Autonomista» d'aquella població.
Tant per l'entussiasme que regna per tot lo Plá de Bages com pel seu caracter patriótich y pels oradors que hi prendrán part, entre los que hi haurá lo president de la Unió Catalanista Dr. Martí y Juliá y'ls senyors Roca, Gubern, Monegal, Martínez Seriñá, Llangort, Casals de Sabadell, Alabert de la «Lliga Regional» de Manresa y Llorens del «Centre Catalunya» de Sant Martí.
La nova entitat ha repartit profusament per tota aquella encontrada, una patriótica proclama en la que després d'esgranar los principals punts del programa catalanista, acaba dihent:
«Veniuhi tots navarclins y comarcans del Pla de Bages.
En ell tindrém la satisfacció de sentirhi l'autorisada veu dels apostols del catalanisme.
Ells vos esplicarán ab claredat y elocuencia una per una las bases de nostre programa el mes democrátich y lliberal de tots.
No atiarán vostres passions predicantvos odis de classes ni lluytas xorcas y destructoras. Nostres lemas son de pau y germanor y nostre ideal de Patria y Llibertat.
Veniuhi tots á sentir la veu de la Patria; á tots vos hi convidém sens distinció de colors polítichs, perque aixopluch de la bandera barrada hi caben tots els catalans.
Repetim que el moviment nacionalista catalá no es pas polítich, sino social ó de reivindicació y tots els qui sentím correr per nostras venas veritable sang catalana, sang d'aquella nissaga d'homes que sabian morir boy defentsant los seus drets, sang dels Fívallers, dels Claris y Casanovas tením el dever de defensarla al crit de ¡¡Visca Catalunya!!-
La Junta Directiva.»"