11 de desembre del 2009

Processó a Sant Valentí i ofici a Santa Llúcia (12-01-1905)

El Pla de Bages, núm.246, 12 de gener de 1905, pàgines 1 i 2.

En la secció "Crònica de la comarca" apareixen dues notícies diferents sobre Navarcles, si bé relacionades:

"NAVARCLES.- Res còm les necessitats pera inclinar l'hòme a la pietat y a la fè.
Aquèsta comarca, còm moltes d'altres, es vèu flagellada per una secada terrible que paralisa per complèrt tots els brassos dedicats al conrèu de la tèrra y mata les plantes que mancantlesi les beneficioses ruxades no tenen alè pera viure.
Axò y les glassades que apreten còm fa molts anys no haviem vist, fa que s'escampi arrèu una ombra de misèria y tristó aclaparadora; les classes mès desvalgudes, que mancantlesi'l treballs les hi manca la vida, están passant un hivèrn tristíssim, llarc y fosc còm les seves nits frèdes y fosques, y si Deu no s'apiada de nosaltres bo sé pas aont arribarèm.
Pera implorar la misericòrdia de Deu y alcansar la gracia de la pluja tan desitjada, fa dies venen fentse pregáries y el diumenge passat nòstre senyor Rector [Eudald Coma] va convidar a tot el pòble y demès de la rodalia a portar les relíquies de nòstre Patró Sant Valentí al encreuament dels rius Calders y Llobregat, acte de pietat que vé celebrantse desde temps molt llunyans sempre que la secada aclapara aquèsta comarca.
Lo que dèya al principi de que la necessina inclina a la fè y a la pietat va poguèr comprobarse'l dilluns [9 de gener] en lo que anèm a relatar.
A les nòu va celebrarse un Ofici, quedant la iglésia plèna d'una immènsa gentada còm may ho haviem vist.
Seguidament d'acabat l'Ofici, va organitzarse la processó en direcció als dos rius, tan gran y nombrosa que gayrebé podriem assegurar que no quedaren en el pòble mès que les persones indispensables pera guardar les cases; afegimi les moltes que vingueren, ab els respectius Rectors, de Talamanca, Ròcafòrt, Viladecaballs, Cabrianes, Pònt de Cabrianes, Sant Fructuós de Bages y altres, y tindrém idea de la immènsa gentada que ab la fè sincera del acte que celebrava, feya camí vèrs als dos riu a demanar a nòstre Senyor, per mediació de Sant Valentí, que'ns concedèxi la pluja pera nòstres brassos que defallèxen de misèria y frèt.
Sempre que d'aquèsta manera s'ha demanat, diuen els avis que no ha faltat may la pluja... ¡Deu fassi que sigui prompte!

-Les treballadores de la casa Isidro Puig y C.ª celebraren diumenge la festa de la seva Patrona Santa Llúcia ab un Ofici solèmne y un sermó a cárrec del eloqüent orador sagrat Mossèn Eudalt Ferrèt.
L'Ofici de primera y el sermó encare mès; l'hèm sentit moltes vegades a Mossèn Eudalt, y no'ns cansariem may de sentirlo.
Nòstra enhòrabòna."