6 de juny del 2011

L'acte d'afirmació sindicalista d'ahir (01-06-1931)

El Dia, 1 de juny de 1931

Dins de la secció “Diuen de Navarcles”:

L’acte d’afirmació sindicalista d’ahir
Ahir tingué lloc en aquesta població un míting d’afirmació sindicalista.
Obrí l’acte, en representació del comité organitzador, el company Lluís Feliu, el qual donà la benvinguda als altres companys.
Seguidament pren la paraula en Figueres del Comitè comarcal de Manresa-Berga. Parla de l’estat en què es troba encara avui l’art fabril de l’Alt Llobregat i convida als obrers navarclins a inscriure’s al Sindicat, per així poder donar més força a la Federació local.
A continuació pren la paraula Pere Cano del Comitè inter-comarcal de la C.N del T., el qual desgranà el tema “Dios sobre todo, según el clero”. Començà per desmentir tota l’obra d’aquest, comparant la seva misericòrdia amb la misèria que atravessa el proletariat. Tracta també, encara que lleugerament, sobre l’anarquisme.
Amorós de la Unió de Rabassaires de Sant Vicenç de Castellet posa de manifest la vida del proletariat camperol fa remarcar que avui el règim els protegeix i escolta les seves peticions pel bé de la causa. Ataca la propietat i es queixa de la vigilància excessiva de què els guardes els fan objecte.
Parla en Badia, de Sant Vicenç de Castellet, el qual abunda amb les manifestacions dels altres companys.
Després parla Llorenç Grinyó de Sant Vicenç, qui remarca que fa vint anys que va venir a aquest poble i es congratula de poder-se tornar a dirigir a la massa local. Diu que el moment que estem atravessant és molt difícil i delicada en gran manera. Observa que la tasca no ha de fer-la tota el Govern sinó que a cadascun correspon el seu conflicte, puix el govern està massa abordat i els és difícil donar l’abast.
Finalment pren la paraula Robert Pérez, de l’art fabril de Sabadell, el qual remarca la necessitat de sindicar-se, puix que recentment a la seva localitat s’han trobat amb un conflicte, en el qual el patró allegà que mentre a l’Alt Llobregat treballessin més hores, ell no podia resoldre aquell conflicte, car els beneficis eren massa migrats comparats amb el contrast dels abans alludits.
Tots els oradors foren molt aplaudits. La Plaça de Bertran que era el lloc on es efia el míting, estava atapeïda per escoltar dels liders l’orientació envers la nova era de sindicació.
Després es feu la presentació de la Junta que ha de regir els destins del Sindicat a aquest poble, la qual és formada així:
President: Isidre Noguera; vispresident, Agustí Tiller; secretari, Antoni Cesari; visecretari, Joan Casajuana; tresorer, Joan Oliveres; comptador, Josep Olivella; vocals Enric Mateo, Josep Soldevila, Josep Cunill, Josepa Fornells i Carme Solves.

Corresponsal"