5 de juny del 2011

Reunió a l'ajuntament. Canvi de mestre. Constitució d'un Centre Republicà (20-04-1931)

El Dia, 20 d'abril de 1931

A l'apartat "Diuen de Navarcles":

"Reunió de l’Ajuntament
Ahir a les onze del matí es reuní en el saló de la Casa Consistorial, sota la presidència de Josep Mas Lleonart, l’Ajuntament amb assistència de tots els regidors.
Entre altres coses i després de nomenades les comissions que han d’exercir en les funcions del municipi, s’acordà ratificar l’acord del Comité Republicà, això és adherirse a la República i nomenar una Comissió composta de tres regidors per entrevistar-se amb el president senyor Macià, amb el senyor Companys, governador civil.
També s’acordà fer portar una comptabilitat neta i clara a tots els empleats a l’objecte de què a fi d’any es pugui publicar un balanç i entregar-lo a cadascun dels contribuients a fi què estiguin al corrent dels interessos comunals.
Canvi de mestre
Ahir a les tres de la tarda tingué lloc una reunió general extraordinària a l’Ateneu Navarclense amb motiu del canvi de mestre de l’escola, el qual en el proper mes de maig cessa en l’esmentat càrrec per traslladar-se a una altra localitat.
Constitució d’un Centre Republicà
A continuació de la reunió tinguda en el mateix Ateneu es proposà crear a la localitat un centre republicà.
Després d’algunes manifestacions es considerà que aquell era el lloc més adeqüat per ésser una entitat adicta a la causa de la República i molt més tenint en compte que aquella casa era la única a la població que havia estat víctima del despotisme de la dictadura. Quedà nomenada una Comissió composta dels senyors Joan Algué, Josep M. Pasqual, Josep Perella i Joan Oliveras encarregada de confeccionar els estatuts pels quals ha de regir-se la novella entitat i seguidament foren posats en circulació dos telefonemes, l’un al president de l’Estat Català i l’altre al senyor Companys notificant-los-hi l’adhesió al nou règim que hi ha establert i a la causa catalana
Corresponsal"