29 de juliol del 2011

Acte republicà a Navarcles (24-02-1914)

Bages Ciutat, 24 de febrer de 1914, núm.1254

“Inesperats triomfs
Grandiós èxit dels mitins celebrats a Sant Fructuós, Navarcles i Sant Vicents de Castellet.
[...]
De triomf en triomf

Altre exit importantíssim i encoratjador, obtingueren nostres companys i amics en el lliberal i republicà poble de Navarcles. Els correligionaris d’aquest poble habien escampat ja unes fulles de propaganda electoral que foren molt ben rebudes pel veïnat.

L’ample i espaiosa sala teatre de Cal Fontcuberta, s’omplí completament d’oients, desitjosos d’escoltar la paraula dels oradors que s’els anaven a dirigir per a explicarlos els significat de les properes eleccions i circunstàncies en que està plantejada la lluita.

Feren us de la paraula els senyors Rosal, Riera, Esteve, Defis, Arola i el candidat, els que amb entussiastes parlaments i conceptes adequats el acte de propaganda que’s celebraba, enardiren el nombrós públic que’ls escoltà, evidentciat-ho amb el seu assentiment a lo que s’els deia, unes vegades, i aplaudint altres amb calor.

Aquells aplaudiments i aquell entussiasme evident i coratjós, demostraven plenament que’l poble lliberal de Navarcles sap cumplir com a tal i frisosos esperen els seus electors el dia definitiu de lluita, pera patentisar els convenciments republicans i autonomistes que els animen.

Mentres tant –deien aquells bon amics-encare no convenceren més, perque de la manera que estava aquest poble ens feien fer a tots lo que no voliem. Tinguin la seguritat –afegien- que nosaltres els republicans de Navarcles, n’obstant tot lo que se’ns digui en contra, votarem com un sol home la candidatura de l’Andreu Abadal.

I després de les fraternals ancaixades amb aquells bons navarclins, muntaren el candidat i els que l’acompanyaben en l’automovil per a dirigirse a tota marxa al poble de Sant Vicents de Castellet [...]."