6 de setembre del 2011

La festa de Sant Isidre i una conferència sobre Sofres i sulfats (16-05-1917)

El Pla de Bages, 16 de maig de 1917, núm.3839.

Una notícia "Desde Navarcles":

"La festa de St. Isidro. Interessant conferencia de D. Josep M. Valls, director de l’Escola Provincial d’Agricultura

Amb solemnitat extraordinaria, com mai s’hagués vist, s’ha celebrat la festa de S. Isidre, que ha resultat vertaderament una Diada de l’Agricultura.
Degut al zel i activitat del nostre digníssim Sr. Ecònom el Rvnt Antoni Orriols, qui ha sapigut aglutinar tots els elements de la població, hem pogut fruir el bell espectacle que oferia tot l’element agrícola de la localitat i encontorns unit i compacte, assistir alegre i satisfet a tots els actes que s’han celebrat i que per la perentioritat del temps anem a ressenyar suscintament.
A les nou del matí s’ha celebrat un solemne Ofici a tota orquestra, al que hi ha assistit una gentada immensa; mai havíem tingut el gust de presenciar que els pagesos navarclins compareguessin en tant nombre a honrar el seu patró S. Isidre.
El sermó ha anat a càrrec d’un jove i eloqüentíssim orador sagrat, qual nom sentim ignorar.
Seguidament s’ha organitzat la professó que ha estat lluïdíssima, per l’inusitat nombre d’agricultors que han fet pública ostentació de veneració al gloriós Sant.
A continuació, s’ha dirigit tohom a l’entrada de la població, amb el fi de esperar al digníssim Director de l’Escola Superior d’Agricultura D. J.M. Valls, qui havia de venir a il.lustrar-nos amb una conferencia.
A la seva arribada, ha sigut coralment saludat per aquella gentada i entre mig del Sr. Ecónom, Autoritats i Junta del Gremi d’Agricultura ha sigut acompanyat a l’espaiós saló de Cal Met, aon ha tingut lloc l’interessant acte, al que assistia tota la població agrícola.
Després de breus i encertades paraules de presentació pronunciades pel Rvt. D. Antoni Orriols, ha pres la paraula el merítissim conferenciant, qui amb llenguatge senzill i apropiat ha dissertat mes d’una hora sobre’l tema “Sofres i sulfats” d’evident actualitat.
[Segueix un detallat resum de la conferència que va pronunciar sobre aquest tema]
[...]
Una nutrida salva d’aplaudiments ha coronat l’interessant conferéncia del Sr. Valls.
El Sr. Ecónom ha pronunciat unes paraules de gracies i aixís ha acabat aquest acte en mitj del major entussiasme.

V. Vintró

Notes.- A no tardar enviarem a “El Pla de Bages” un extracte de la conferencia que sobre “Elaboració de vins “ ha donat aquesta tarda D. Jaume Raventós, de la manera com tant sols ell sap fer-ho.
-Aquesta nit hi ha hagut ballades amb orquestra a la plassa de Bertran en un vistós envelat de fullatje que’l jovent hi ha guarnit. Hi ha hagut molta animació.

Navarcles, diada de S. Isidro, 1917."