6 de setembre del 2011

La mort del Rector Eudald Coma (03-02-1917)

El Pla de Bages, 3 de febrer de 1917, núm.3758

De Navarcles
Necrològica


"Ha mort el nostre estimadíssim Rector Rvnt Eudald Coma (A.C.S). La seva mort ha sigut com la seva vida que era tota plena de bondat.
Ha tingut la mort del just que mort en la pau de Deu. Prou voldríem amb aquestes ratlles fer un resum de les seves grans virtuts, pro la pena que sentim per la desgracia d’haver-lo perdut ens té aclaparats i ni atinem a conjuminar que siga com una petita biografia de la seva vida admirable.
Avans de regentar aquesta parroquia de Navarcles, havia estat a Borredà, a Manlleu, a Monistrol de Calders i en altres punts i de tot arreu venien sempre un chor d’alabances dels seus antics feligresos pel seu estimat Mossen Eudalt, que indicaven prou bé que per on ell passava la seva bondat hi deixava rastre de consol en els cors i en les ánimes.
Ha viscut 16 anys entre nosaltres i si puguessim sapiguer les llàgrimes que ha aixugat, els consells consoladors que ha prodigat a tothom qui s’ha acostat a demanarli remei a les seves penes, restaríem admirats de la grandesa d’ánima de aqueix home que semblava un Sant.
En el seu sagrat Ministeri era un capellá exemplar, i ell posava aquella cura especialíssima per a que totes les coses de la Iglesia tinguessin aquell segell de fervor i pietat que a ell tant el caracterisava i mirava sempre per tots els medis i fent els majors sacrificis embellir i adornar la nostra iglesia Parroquial que d’ensá que ell la regia es bellament transformada.
Humil i retret a totes les coses que li poguessin reportar la més insignificant mostra de vanagloria no deixava sapiguer mai a ningú –ni als mateixos afavorits- els seus actes d’encesa caritat, i així restava ell sol en la seva íntima satisfacció.
Navarcles ha perdut amb ell un pastor d’ánimes com tal vegada no’l trobará mai mes, un pare dels pobres i dels afligits, un model d’homes de cor.
Diumenge, a les 10 del matí, les seves despulles reberan cristiana sepultura, nosaltres estem segurs que tot el poble li demostrará que l’estimava acompanyantlo devotament fins a la seva darrera estada.
!Que Deu el tinga a la Gloria!

M. Montaner”