30 d’octubre del 2011

Mort d'un delinqüent pel sometent de Calders al Galobart (23-07-1923)

El Pla de Bages, 23 de juliol de 1923, núm.11482, pàgina 4.

"El Sometent de Calders deté a un lladregot, a l’ésser conduit, s’escapa i es mort a trets
Aquest matí, han començat a arribar a la nostra ciutat les primeres notícies d'aquest succés. Però, degut a l'estat de nerviositat amb que es troba la ciutat, moltes d'elles resultaven confuses i contradictòries. Per això, EL PLA DE BAGES, volent donar una exacte i acabada informació del succés, ens havem personat al lloc on havia passat.
El fet és així:
Un home d’uns trenta dos anys, vestit amb brusa negre, amb pantalons de blauet i espardenyes, es va presentar ahir a casa del carnicer Joan Esparricas, que té el domicili en una casa a vora de la carretera, molt aprop de la fàbrica de can Galobart, propietat del senyor Guitart.
Va dir el carnicer que era tractant de bestiar i hereu de la casa “La Gleva” i que volia vendre-li uns caps de bestiar. En Joan Esparricas li donà dinar, però no havent fet tracte, marxà cap a Navarcles on es presentà al “Carnicer Nou” del desusdit poble, demant-li que li deixés diners, perquè duia dos bitllets de mil i que no trobava facilitat per a canviar-los.
El “Carnicer Nou” li entregà 125 pessetes.
Aquest individu, retornà a dos quarts de dugues de la nit a casa del Joan Esparricas i trucà, demanant que l’obrissin. Un masover de la casa que coneixia a l’hereu de la “Gleva” va dir a l’Esparricas que aquell individu no era l’hereu de la “Gleva” i aleshores el carnicer tement un atracament, va fugir pel darrera de la casa, anant a demanar auxili a la fàbrica del Galobart, sortint varis individus del sometent que envoltaren al fingit hereu, detenint-lo.
A l’ésser detingut, va negar-se a dir el seu nom i solament confessà que era fill de Berga i que des de la edat de 9 anys vivia fent timos. Aleshores el sots-caporal del Somatent i individus se l’endugueren detingut cap a Calders, per a posar-lo a disposició del Jutge d’aquell poble. I a l’ésser al quilòmetre tretze, aprofitant l’espessura d’un bosc, pegà un brinco, fugint bosc endins, no aturant-se malgrat cridar tres o quatre vegades “l’alto”, disparant-li uns deu o dotze trets al precís moment que traspassava el llindar dels arbres caient mort instantaniament.
El mort presenta a simple vista una ferida mortal de necessitat, ocasionada per una bala que li entrà pel clatell, sortintli pel front. Té dues o tres ferides més en les anques. Al lloc del succés s’hi ha personat el jutge, fiscal i secretari del jutjat de Calders, i aquesta tarda hi ha anat l’inspector de policia i el jutjat de 1ª Instancia de Manresa.”