19 de novembre del 2011

Alguns navarclins assisteixen a un acte nacionalista republicà a Sallent (09-08-1922)

L'Intransigent, 9 d'agost de 1922, núm.61, pàgina 2.

A la secció "A tort i a dret", una notícia des de Sallent:

"Acte d'Afirmació Nacionalista Republicana
El passat disabte, dia 5, es celebrá a n'aquesta vila un Acte d'afirmació Nacionalista Republicana. Els organitza dors havien a son degut temps, donat compte a l'Alcalde de la celebració del mateix, pero al arribar l'hora, es trovaren sorpresos amb que es sospenia la manifestació de simpatia que es tenia preparada per a l'arribada dels oradors, i que aquests eren escoltats per la Guardia civil de Manresa, que venia concentrada i al mando d'un capita, la disposició del Alcalde fou durament censurada per tot el poble i es feien els més
durs comentaris per tals disposicions. Fins a l'hora del mitin, patrullaren pels carrers parelles de la Guarda civil, en evitació de que s'alterés l'ordre. A les deu del vespre comença l'acte, omplint l'ampla sala del Cine una nombrosa concorrencia, i siguent molts els que es quedaren fora per no trobar cabuda.
Presidí en Magí Oriol i parlaren en Aragay, de Sabadell ; en Ferrer Vilches de Barcelona, i el diputat a Corts per Sabadell En Lluís Companys ; hi havien també representacions nodrides de Manresa, Navás, Navarcles, Balsareny, Sampedor i altres pobles del districte.
[...].
Tots els oradors palesaren en competencia al ocupar-se dels greus problemes actuals, premiant l'auditori amb llarcs aplaudiments els conceptes en que eren definits, sobretot a l'atacar a la Lliga per la seva falsa política Nacionalista, [...].
[...]."