3 de gener del 2012

Fàbrica del riu, molí del Galobart i collites (09-04-1913)

El Pla de Bages, 9 d’abril de 1913, núm.2672

A la secció "Crònica de la Comarca":

"Navarcles
Amb una nota no molt falaguera comencem aquesta crònica.
Actualment la fàbrica de filats i teixits de don Josep Fusté i Teixidó, anomenada Fàbrica del Riu, es desocupa trasladant la maquinaria a Gironella. Això de moment portarà un perjudici a la població, ja que algunes de les famílies que hi tenien ocupació marxaran a Gironella i les altres quedaran sense feina.
-Se diu que estan molt avençades les negociacions per a la compra del nou molí farinera de donya Agna Solervicens. El comprador es el senyor Guitart duenyo de la fàbrica anomenada “El Galobart” d’aquesta població.
Segons la veu pública el senyor Guitart després de practicar les convenients obres al edifici del nou molí, hi instalarà maquinària per a la industria textil. Si això fos aviat, no foren tants els perjudicis originats pel traslado de la maquinària de la fàbrica del Riu a Gironella, de que parlem més amunt.
-Les darreres plujes han sigut ben beneficioses a l’agricultura i a la industria. Els camps, hortes, vinyats i en general totes les plantacions s’han reviscolat tant que han tornat de mort a vida, lo qual te contentíssims als pagesos que ja temien la pèrdua de la collita.
També els industrials hi han guanyat, doncs amb la forta revinguda del Llobregat tenen més força les fàbriques i han pogut parar les màquines de vapor, qual funcionament els ocasiona gros gasto."