29 de gener del 2012

L'Aplec a la Mata de Mura (02-06-1906)

El Poble català, núm.109, 2 de juny de 1906, pàgina 2.

"L'APLEC A "LA MATA DE MURA" 
Organisat per l'Agrupació Regionalista de Terrassa 
Encar que sia breument, volem donar als nostres llegidors una petita ressenya de lo que es aquesta popular "Festa a la montanya" que ara es celebra anyalment a Terrassa. Fa dos anys, ab ocasió d'obsequiar an en Joan Maragall y al mestre l'Enric Morera, quins havien compost galantment un hermós himne pera la "Scho- la Choral" de l'Agrupació Regionalista, organisà aquesta agrupació una festa a la montanya de Sant Llorens en honor de dits senyors a la que hi assistiren a més de la "Schola Choral", ab ses tres seccions, la major part dels socis ab ses famílies aixís com una gran munió de curiosos. 
Tan esplèndida y agradosa resultà la festa que tot seguit es pensà en perpetuarla en forma d'aplec comarcal y aixís es feu ja l'any següent al lloc exhuberant anomenat "La Mata", qu'es una immensa proprietat situada dalt d'un turó y al centre de la cordillera de Sant Llorens del Munt, a 860 metres sobre el nivell del mar, a un quart del turó "El Montcau". 
Al aplec de l'any passat hi concorregueren més de dues mil persones havent-hi representacions de Barcelona, Sabadell, Manresa, Castellar, Mura, Talamanca, Navarcles, Sant Llorens Savall, etz. Hi hagué concert perla "Schola Choral", dances populars, sardanes, concurs de fotografies, etz. Era un espectacle deliciós veure en aquelles altures tanta gent escampada ab els seus carros adornats, ab els seus fatos y embalums, les cantines de menjar, les banderes, l'orquesta y el floviol y tamborí dels bastoners de Mura
Fou una festa essencialment catalana, d'expansió y de llibertat. Es contà que fins al casal de La Barata, al peu de la montanya hi arrivaren nés de doscents cinquanta carruatges entre cotxes, tartanes, carros, automòbils, charrets, etz... 
Aquest any se celebra el magnífic Aplec, que ha adquirit veritable popularitat en tot el Vallès, el dia 4 de juny, y promet éser més esplèndit, si cab, que mai. 
Fa més de dues setmanes que en tot Terrassa no's troba cap tartana, ni carro, ni cotxe, ni carret pera llogar.
Enguany ens han dit que pensen assistirhi distingides personalitats artístiques y literàries de Barcelona. 
El programa de l'aplec es esplèndit:
[...]. 
No hi mancaràn instalacions de begudes y menjar ni hostals habilitats per els aficionats fotografs, aixís com tendes de garage pera'ls automòbils y ciclistes.
La festa, doncs, promet ésser molt esplèndida; an aquest fí reina gran entusiasmse en tota la comarca,"