24 de gener del 2012

Un discurs d'en Mauro Muntaner a Manresa (07-10-1907)

El Poble català, núm.599, 7 d'octubre de 1907, pàgina 1.

Una notícia en relació a la inauguració d'"un nou centre nacionalista republicà" a Manresa, a la qual assistí el sr. Muntaner en representació del Centre Català Autonomista:

"[...].
SENYOR MUNTANER 
En representació del Centre Català Autonomista de Navarcles, jo us saludo fraternalment en el dia de l'inauguració de la vostra entitat.
Fins avui teníeu a Manresa l'antiga Lliga Regional, l'Associaó Obrera Catalanista, el Centre Excursionista del Pla de Bages y el Foment de la Sardana. Ara heu fundat el Centre Nacionalista Republicà, sí, senyors, republicà; afirmemho ben alt, perquè a l'hora present cap nacionalista pot ésser ja altra cosa. Y com no, si a la monarquia pertanyen els homes que volgueren foragitar el poc català que encara queda a les escoles y en Moret, el que'ns envia falsos redemptors pera aniquilar el nostre gloriós renaixement, pitjor que aquests sobirans que'ns fermaren la ganiveta en tanta... (A l'arribar aquí, l'orador es cridat a l'orde par un senyor delegat de l'autoritat, que segons se digué no entenia'l català y somnia atacs a no sabem quines coses respectables allí ont no hi havia res criminós. El públic protestà sorollosament y l'orador continuà.) 
Tinguem sempre, catalans, ben viu entre nosaltres el nostre esperit de protesta, lluitant sempre y foragitant d'entre nosaltres aquestes costums importades que'ns rebaixen, com el género chico, els toros, etc. Parlem sempre en nostra parla, que si no es armoniosa es cantelluda com les nostres muntanyes y té també dolceses y suavitats com la mar en calma. (Grans aplaudiments). 
Y ara als companys del C. N. R. de Manresa. Som a Navarcles. Disposeu. Per sacrificis més grossos que aquest, si convé, perquè per Catalunya estem disposats a donar fins la vida. (Ovació). 
El senyor Muntaner se veu obligat a donar un crit de "Visca la memòria den Pi y Margall" pera apaibagar els aplaudiments del públic.
[...]."