8 de gener del 2012

Una sessió del Ple municipal i la revetlla de Sant Jaume (18-07-1930)

El Dia, 18 de juliol de 1930, pàgina 5.

"Diuen de Navarcles
Reunió del Ple de l'Ajuntament
Sessió celebrada en el dia dotze del corrent [12 de juliol], sota la presidència de Joan Aguilar Cura, amb assistència dels regidors i tenències, Casals, Calvet, Guitart, Casadesús, Tragat, Illa i Solervicents. L'objecte de la reunió fou per a donar compte de l'entrega definitiva de les obres (les famoses obres que tantes qüestions han portat a tot el poble), les actes de les quals eren sobre la taula i foren llegides. Fou objecte d'una gran protesta del senyor Guitart perquè com ja ha dit diferentes vegades, en els dies de pluja entren les escombraries dintre les cases principalment al carrer de Prat de la Riba, per no poder engolir l'aigua, el desaigües general; com tampoc trova gens encertada la solució que dóna el senyor enginyer.
Senyors ex-regidors ja es van complint les profecies d'aquells pagesos, que segons vostra contesta quan deiem que seria insuficient el canal pel desaigua, contestàven que l'enginyer ja sabia de què se les heu.
Ja ho crec que ho sabia. El què sabia es, que importava el conjunt 190.000 pessetes, i això eren quartos amb el beneplàcit dels qui el contractaren. Però aquells senyors han marxat i la porqueria ha quedat. Part d'aquella quantitat queda encara pendent i amb tot hi haver-hi certs compromisos jo crec que si no s'arranja aquest assumpte àdhuc s'ha d'anar a la responsabilitat dels seus autors. Feren observar el senyor Solervicens i Guitart la seva estranyessa de què s'ahués oblidat per medi d'un edicte l'empalme de les canals de les taulades a les clavagueres sota la multa de 15 pessetes als infractors i ara s'hagin de desempalmar per no poder engolir l'aigua (obra de l'àntic règim).
Com sigui que l'enginyer diu que tan sols hi hagi la firma del primer tinent d'alcalde per arranjar i lliurar el pagament, el senyor Casals manifesta que havent desaparegut els plànols i els plecs de condicions i projectes d'algunes de les obres, es veia amb la impossibilitat de firmar l'acta d'aprovació i entrega definitiva, fins ja tard que s'hagin pogut examinar detalladament tots els documents presents i absents, i demana a la presidència procuri per tots els medis tornin aparèixer a la secreteria.
Es donà compte de les reclamacions d'alguns veïns de què la cuneta del carrer Manresa està embusada, passant aigua per sobre del carrer. No es pren cap acord per manca de consignació.
L'alcalde posa de manifest que els talladors de conills i gallines s'havien negat a pagar l'impost de quatre pessetes setmanals que pagaven per taules movibles a la via pública i ho exposa per l'acord que s'hagi de prendre. El senyor Illa diu -entre altres coses- que no ocupant la via pública, fer pagar per taules que no existeixen, és una cosa ilegal.
L'alcalde diu que si vol el privarà de vendre, i això motivà un gran escàndol entre els senyors al·ludits, el primer dels quals, després de molt renegar, s'aixecà a punt d'agredir-lo. Després de calmat l'acalorament, el senyor Illa va voler aclarir l'assumpte i exposà als companys de Consistori, que l'esmentat impost no ha estat acordat per cap Ajuntament sinó per una reunió que tingueren en aquesta mateixa sala de sessions, el senyor Artigalàs i el senyor Sala, llavors alcalde, reunió que no hi assistí cap regidor ni tant solament el secretari. S'ajorna el debat per a la propera sessió.
L'alcalde presenta una factura de setanta pessetes i escatx que hom demana que sigui aclarida.
Diu el senyor Casals que fora necessari examinar els llibres per comprovar si existeixen acords lesius. S'acordà que tots els elements de l'Ajuntament tenen dret a repassar-los i donar compte si se'n troba algun.
La festa de Sant Jaume
Per a la propera revetlla de Sant Jaume, està contractada «La Principal de Bages» en el local de l'Ateneu Navarclí. Oportunament donarem més detalls.
CORRESPONSAL"