5 de febrer del 2012

El Centre Català Autonomista presideix la inauguració d'un centre a Sallent (25-09-1907)

El Poble català, núm.587, 25 de setembre de 1907, pàgina 2.

En una notícia en relació a la inauguració del "Foment Català de Sallent":

"Diumenge passat s'inaugurà aquesta nova entitat nacionalista. Ab tal motiu se celebrà una esplèndida festa de germanor y entusiasme.
El local de la novella entitat estava adornat profusament ab plantes y banderes y a l'hora senyalada pera la festa, quan se trobava la sala ont aquesta tenia de celebrarse plena [...], ocuparen l'estrada de la presidencia'ls diputats a Corts don Leoeoi Soler y March y don Emili Junoy, la Junta directiva del Foment y els representants de la Lliga Regionalista, Centre Nacionalista Republicà, Associació Obrera Catalanista y Foment de la sardana, de Manresa, y Centre Autonomista Català, de Navarcles.
[...].
El senyor Sorribes, representant del Centre Autonomista Català de Navarcles, feu un paralel entre l'historia de Catalunya y la de l'il·lustre familia Torres, que durant sigles ocupà l'edifici avui hosinatge del Foment Català.
Mentres influencies estranyes a l'intim modo d'esser de la gent catalana no descantellaren el casticisme de la familia, fou aquesta una de les més riques, influents y ilustres de la comarca de Bages y fins de Catalunya. Un cop comensà a castellanisarse, admentent en la seva llar l'ús d'una llengua y l'establiment d'unes costums y d'una concepció de la vida que no eren les seves, la llar devingué en decadencia y el patrimoni s'aná esqueixant fins a la total quebra d'un llinatge tant ilustre.
Així mateix Catalunya desde que l'influencia d'una naturalesa diferent comensà, si no a esborrar, a voler ses típiques qualitats de rassa sota una cada vegada més espessa capa de qualitats artificials ab sa propria vida incompatibles, fins que arribà l'esllavissada total del segle XVIII.
[...]."