1 de febrer del 2012

Festa per celebrar la victòria de la Solidaritat Catalana (15-05-1907)

El Poble català, núm.454, 15 de maig de 1907, pàgina 2.

"Navarcles.-En Centre Català Autonomista d'aquesta població organisà diumenge passat un dinar pera celebrar el triomf de la Solidaritat Catalana.
La Comissió encarregada de preparar la festa, convidà a tothom del poble y tingué la satisfacció de veure aplegats en hermosa democracia a tots els estaments socials, desde l'amo de fàbrica y ric hisendat, al més humil obrer.
La sala teatre del Centre presentava un bell conjunt d'alelgria y de color.
A la presidencia de la taula, sota un doser format per la bandera barrada, hi havia un grandiós quadro ab el retrat de tots els diputats de la Solidaritat.
El menú fou molt ben servir per la casa Morell.
Al destaparse'l xampany inicià'ls brindis el senyor Sorribas ab un enèrgic parlament rublert de patriotisme.
Feu una crida als assistents a l'acte que no eren socis del Centre, perquè en aquesta o en altres Associacions treballin per Catalunya, puix únicament ab l'unió dels catalans assolirem les nostres reivindicacions. Fou molt aplaudit.
Després ja l'entusiasme anà creixent y fora llarguíssim extractar tot lo que allí's digué. Tothom vessà en eloqüents paragrafs l'entusiasme patriòtic y tots els brindis eren cants d'amor a la patria o anatemes contra'ls sues enemics.
Tothom se recordà també del senyor Cambó y's feren vots fervorosos perquè pugui guarirse de la greu ferida que'l té postrat al llit.
Don M. Montané protestà en nom de les dones catalanes de l'indecent article publicat en un diari de Madrid. La protesta fou vibranta y aprovada oer tots els concorrents.
Un gramofon tocà durant l'acte boniques pesses y airoses sardanes, acabant d'arrodonir la festa.
Finalisà aquesta ab les majestuoses notes d'"Els Segadors", escoltades a peu dret, y amb xardorosos visques a Catalunya y a Espanya federada.
La concorrencia sortí altament compascuda de tant hermosa festa que deixà grat record a tots els que hi assistiren."