16 de març del 2012

Fest dels traginers, Germandats, Assemblea de Vinyaters i altres (10-01-1912)

El Pla de Bages, 10 de gener de 1912, núm.2302

A la secció "Crónica de la Comarca":

"Navarcles
La festa dels traginers.- Moviment de la població.- Les Germandats.- Delegats a l’Assamblea de vinyaters.- La salut pública
Es van fent els preparatius per celebrar la festa de Sant Anton patró dels traginers y carreters. Per la funció d’iglesia s’ha contractat una orquesta de Manresa.
El sermó ha sigut confiat a un notable orador sagrat.
També s’organisen festes cíviques.
-Durant l’any acabem de finir s’han registrat 23 defuncions y 32 naixements. Diferencia a favor 9 persones.
-S’ha publicat l’estat de comptes de la Germandat de Sant Sebastià que la constitueixen 166 socis.
Lo recaudat l’any 1911 puja a 1684,20 pessetes y lo gastat a 1417,4, resultant un sobrant de 266,8 pessetes. En 31 de desembre tenia en caxa 2964,10 pessetes.
També ha fet progressos en personal y fondos la Germandat bax l’advocació de Sant Josep.
-Els viticultors associats a la Unió de vinyaters de Catalunya han nombrat per representants a l’Assemblea que’s celebrará pel febrer a Barcelona, als propietaris y bons amics nostres don Valentí Vintró y don Alfons Grau.
Sembla que en l’Assemblea es pendrán acords pràctics pels interessos dels vinyaters amenassats per la falsificació dels vins.
-Gracies a Deu per ara a Navarcles disfrutem d’una salut sinó immillorable bastant perfecta. Deu vulgui que duri y que les autoritats fassin per la seva part lo que puguin practicant regles higiéniques que evitin el desenrotllo de malalties infeccioses."