23 d’octubre del 2012

La festa de Sant Isidre (05-1912)

Sol Ixent, maig 1912, Any I, núm.4

Festa de Sant Isidre. Lluhidissima ha sigut la festa qu'enguany el "Gremi d'Agricultors" celebrá en honor al Patró de la pagesia.
A les nou del matí, hi hagué ofici solemne ab orquesta "L'aliança" de Manresa y predicant un sermó eloqüentíssim el docte vicari d'aquesta Mn. Joan Guix.
A la tarde tingué lloc en el local social una vetllada que bé podem qualificar de magna. A l'estrado presidencial, ornat de vert ramatge, seyen les juntes del Gremi, Sindicat y Unió de Vinyaters.
Obrí l'acte'l senyor president del Gremi D. Pasqual Baró, fent la presentació dels oradors y demes qu'havien de pendre part a la festa. Acte seguit comensaren llurs parlaments els senyors J. Anglada, Ll. Solervicens, J. Pasquets, S. Oliveras, J. Ambros, J. Fontcuberta, V. Vintro, alternativament ab poesies dels senyors V. Bosch, P. Tatjer, F. Playá, V. Oliveras y'ls noys Solervicens, Coca, Gudiol, Soler, Capelles y Calvet.
Per manca d'espay, sentim no poguer ressenyar els parlaments dels mencionats senyors. En síntesi: s'enaltí l'agricultura, font de riquesa y benestar y s'ecsposá la necessitat d'associarse en profit nostre y dels que vindran. Ventatges que de les caxes rurals en reporten els pagesos y conveniencia y facilitat de constituhirles. Instrucció per medi de revistes y conferencies agrícoles, pera axí foragitar el rutinarisme, sinónim de miseria. Propagació de la favorable campanya de l'Unió de Vinyaters al objecte d'allistarhi nous adeptes.
Tots els punts foren ben desenrrotllats y aplaudits.
Amenisaren la festa la citada orquesta ab triades sonates totes ben eczecutades y'l chor del "Gremi" ab el "Cant de la Vinya" qu'obtingué un fort aplaudiment.
El senyor president doná les grácies als concurrents y's clogué l'acte.
Al vespre a cárreg de la metexa orquesta hi hagueren ballades que resultaren força animades.
Felicitem el novell chor y a son incansable y digníssim director en Valentí Bosch, els quals demostraren estar possehits de voluntat y gust musical en la interpretació del "Cant". axís metex desitjém salut y prosperitat a les Juntes y socis del "Gremi" pera portar a cap sos propóstis y poguer celebrar festes com les qu'ens ocupen, les quals, apart de donar vida dexen grat recort.