3 d’octubre del 2012

La festa d'inauguració del Centre Excursionista del Bages (26-04-1905)

La Veu de Catalunya, Any 15, núm.2207, 26 d'abril de 1905, pàgina 2.

Una crònica del "Centre Excursionista de la Comarca de Báges":

"Manresa va esdevenint cada dia més un centre de cultura catalana, mercés al patriotisme, al saber, a la constancia y al desinterés d'un aplech de respectables patricis orgull d'aquella ciutat y estírnol poderós del jovent entusiasta y frisós d'entrar y tindre un lloch d'honor en la lluita que'ns ha de portar la regeneració de la personalitat gloriosa de la terra catalana. 
També ha influit en ells l'exemple del Centre Excursionista de Catalunya, que ja fa trenta anys escorcolla desde la vall més enclotada al cimal més enlairat de nostras montanyas, desde las runas dels monastirs y castells y dels rónechs arxius a las vivas y esplendents festas populars, cercant l'ànima y l'esperit del poble català pera portarlo a la vida social moderna y retornarli la característica catalana. 
Aquest estol de joves entusiastas de Manresa y demés pobles del Plá de Bages s'han constituit en Centre Excursionista de llur comarca pera estudiarla d'una manera especial y seriosa. S'ha posat entre ells y en lloch d'honor als patricis que ben bé mereixen el nom de precursors de la patriótica tasca que ab tant d'entusiasme s'han donat. 
Y celebraren solemnialment sa festa inaugural el segon dia de la Pasqua florida, en el clós d'un dels mes gloriosos y més antichs monuments de la comarca. 
Assistiren a la festa, especialment convidats, més de 50 socis del Centre Excursionista de Catalunya, entre'ls que hi havia distingidas senyoras y elegants senyoretas, que foren rebuts a la estació de Manresa per llurs companys de la mateixa, acompanyats del diputat a Corts, regidors d'aquell Ajuntament y altras distingidas personalitats. L'anomenada de la festa arribá fins al públich, ja que hi havia una regular concurréncia a la estació. 
Al sortir de la estació's regalá a cada hú dels excursionislas un número extraordinari del diari catalá El Pla de Bages, ab notables treballs histórichs, d'excursionisme, d'art y arqueologia comarcal, ilustrat ab nombrosos y excelents gravats de tots els monuments del Plá. L'encapsalava una coral salutació als socis del Centre Excursionista de Catalunya. 
Visitaren la Casa Consistorial, ahont foren saludats y cumplimentats pel digne alcalde de Manresa don Pere Armengol, y a l'Arxiu Municipal pogueren apreciar tota la obra benemérita de don Leonci Soler y March, que ha ordenat y conservat admirablement documents interessantíssims, secundat pel cuidadós y inteligent senyor Serret. A la nit se'ls dedicá una vetllada en la gran sala del Colegi dels Germans Maristas (antich de Sant Ignasi), ab entusiasta salutació del senyor Esteve, president del novell Centre Excursionista; un inleressantíssim treball sobre la llegenda de la Santa Llum y el culte de la Santíssima Trinitat a la comarca, ilustrada ab projeccions lluminosas, escrit y llegit per l'erudit y entusiasta catalanista don Oleguer Miró, metge manresá; lectura de poesías y parlaments de coral germanor de don Céssar A. Torras, president del Centre Excursionista de Barcelona, y de don Leonci Soler, diputat a Corts. 
Acabá la festa ab la exhibició de vistas de monuments y llochs pintoreschs de la comarca, per medi de projeccions lluminosas. 
De bon matí del dia següent, tots els excursionistas visitaren la Catedral, el Carme, la Iglesia del Rapte, la Cova, balconada de Sant Pau y tot lo més notable y pintoresch de la ciutat y sos voltants. 
A mitgdía's veyan per la carretera de Vich y Berga una corrua de carruatges y bicicletas que, passant pel poble de Sant Fructuós y devant de Navarcles, portavan una gran gentada al monastir de Sant Benet de Bages, proper al darrer poble. 
A sos voltants s'hi veya una extraordinaria animació; semblava un grandiós aplech. A més dels de Manresa hi havian acudit, casi en massa, tols els poblets del entorn, visitant l'hermosíssim cenobi romanich, qual fundació's fixa en l'any 972. El claustre causa sempre una fonda emoció. 
En el pati, entre ramas de boix y l'arbreda que allí hi creix, acostada a la paret que conté aquells dos hermosíssims finestrals gótichs, hi havia la taula presidencial de la festa, qual instalació cuidaren ab desinterés y bon gust els entusiastas socis del Centre Autonomista de Navarcles. La gent ho omplia tot: pati, vestíbol, finestras y per demunt de las runas. Presentava un aspecte molt pintoresch y animat. 
El president senyor Esteve cedí la presidencia al senyor Torras y llegí una molt ben escrita memoria sobre'ls motius que'ls han impulsat a la fundació del Centre Excursionista y els actes que ja havia realisat abans de sa festa inaugural. Se llegiren entusiastas poesías; un obrer de Navarcles, qual nom sentim no recordar, llegí unas molt atinadas observacions sobre l'ensenyansa defectuosa que fins ara ha rebut la classe obrera y acabá ab entusiastas consideracions sobre'l pervindre de la pátria catalana. 
Se llegí un hermosíssim treball de Mossén Guitart, descriptiu de la comarca en tots els aspectes ab que ha enfondit sos estudis el nou Centre Excursionista.
El senyor Martorell, president de la secció d'arquitectura del Centre Excursionista de Catalunya, remarcá la necessitat que hi há y el profit que se'n treu anant a visitar y a estudiar els monuments artístichs que'ns deixaren els nostres avis, ja que aixó influeix a donar un segell propi y característich al art arquitectónich modern del nostre poble. 
Mossen Norbert Font y Sagué parlá de la importancia dels estudis geológichs de las comarcas, ja que'l terrer és d'ahont en treyém la alimentació. A grans gambadas feu una explicació general dels períodes geológichs en la formació de la terra, y singularisá després, explicant la formació de la comarca del Plá de Bages, que ha d'ésser objecte del estudi del nou Centre. 
Don Leonci Soler y March exteriorisá la gran satisfacció que li causava aquella festa, el veure agermanats els novells excursionistas manresans ab els veterans de Barcelona, arredossats a las parets gloriosas y artísticas d'aquell monastir de benedictins, que havian expandit en son temps la cultura y la civilisació cristianas en tot el Plá de Bages. Expressá l'esperansa de que novament pugui ferse avuy aquesta obra de cultura desde allí, en bé de la nostra estimada pátria catalana. 
Don Céssar A. Torras, president del Centre Excursionista de Catalunya y del acte, doná grans mercés a tots els que havian facilitat la celebració y l'havían honrada ab sa presencia, singularisantlas pera un enginyer alemany, entusiasta de la nostra terra, que hi assistia. Parlá de la trascendencia del excursionisme en el moviment regenerador de la personalitat del nostre poble, y encoratjá a tots a treballar pera que pugui ésser un fet ben aviat el domini absolut de l'ánima catalana en tota la nostra terra. 
Tots els treballs y discursos foren celebrats y aplaudits ab gran entusiasme pel nombrós concurs, despedintse'ls uns dels altres ab aclamacions a Catalunya. Era nota de color y d'entusiasme de tota aquella bona gent que deixá a tots plenament reconfortats y esperansats. 
Retornats a Manresa, una cobla tocá un parell de sardanas a la gran y típica plassa Major de la ciulat. Se formaren unas grandiosas anellas de balladors que, donantse tots las mans el poble de Manresa, els excursionislas d'allí y els de Barcelona, entre els que hi havia las senyoretas excursionistas, formavan un símbol de la germanor y del goig y l'alegria que omplen el cor de tots en las festas de la terra. 
Que per molts anys. 
Aná a l'estació a despedir als de Barcelona una nombrosa concurrencia, que'ls saludá ab grans aplaudiments y viscas a Catalunya, al Centre Excursionista de Catalunya y al de la comarca de Bages."