7 de novembre del 2012

Al·locució del rector convidant a participar a la santa missió (15-11-1927)

La Veu de Catalunya, Any 37, Núm.9816, 15 de novembre de 1927, pàgina 3.

A la secció "De les terres catalanes":

"Pla de Bages
SANTA MARIA DE NAVARCLES
El senyor rector ha dirigit als parroquians d'aquest temple una fervorosa invitació a la Santa Missió que començarà dissabte d'aquesta setmana. D'aquest zelós document són els següents paràgrafs:
«La flaca voluntat humana desitja allò que l'enteniment concep com a bo; per això quan l'enteniment segueix la veritat, la voluntat ateny la bondat i la virtut i domina ses passions; inversament, quan l'enteniment, en lloc de pensar segons la recta raó, il·luminada per la Fe, està subjugat per idees perverses i que afalaguen llurs baixes passions, aleshores la voluntat es tira desaforadament a voler l'objecte de ses passions més abjectes. D'aquí aquest deliri de plaer, vanitat i cobejança; d'aquí l'avorriment al treball, la insubordinació, la intranquilitat en els esperits, el parlar inculte i infernal, la dissolució de la família, el malestar general. Quantes calamitats! Però, com remeiar el mal?
Ai, caríssims meus! Déu no vol pas per a nosaltres tal malaventura: encara us estima, i per això us allarga sa bondadosa mà per passar aquest barranc de la vida cap a la possessió de la vida eterna; per això us envia la Santa Missió que ha d'il·luminar el vostre enteniment i enfortit la vostra voluntat, per aconseguir la pau i goig dels vostres esperits, preludi de la beaurança eterna.
Oh, estimats meus. No sigueu pas ingrats, no resistiu la gràcia del Senyor. Els qui no sabeu creure les veritats divines veniu a la Missió a sentir la paraula autoritzada del ministre de Déu i desapareixeran les vostres incertituds i dubtes.
Els qui us trobeu indiferents, veniu-hi i descobrireu un nou món, il·luminat pel sol d'una esperança confortadora.
Els qui ja us creieu prou bons, veniu-hi també, i veureu com sou petits encara davant la infinita santedat de Déu, i us seran donades forces per a velar fins a la glòria celestial.
Tan sols em resta recordar-vos a tots aquelles significatives paraules de l'Esperit Sant: En una ànima malvada no entrarà la saviesa, no habitarà en un cos subjecte a pecats. Es indispensable, doncs, que us disposeu a rebre la paraula de Déu amb bona voluntat, amb humilitat, senzillesa d'esperit i ver desig d'atènyer la veritat i la virtut. Aquells que hi vagin amb esperit de curiositat, de crítica o de menyspreu serà per ells temps perdut i de terribles conseqüències. Déu no ho permeti; ans al contrari, que sigui per a tots la llum de l'enteniment, la pau del cor, l'alegria de l'esperit, la tranquil·litat i sant amor a les famílies, la germanor en tot el poble, i el principi d'una vida ben cristiana que us porti tots al Cel. Això és  tan sols el que pretén i amb tota veritat us desitja
El vostre rector.»"