23 de novembre del 2012

Crisi al Sindicat de Pagesos (05-1915)

Sol Ixent, Any IV, Maig 1915, Núm 36

Què ens falta per a estar colectivats els pagesos?

[...].
¿Quins son els nostres enemics? Per a mi, dos tan sols: l’especulació i la política. Aquests dos enemics se converteixen en peste, que a no trencar-li prompte ses cames, ben prompte tindran invadits nostres fèrtils camps colectius, deixant-hi de nou plantada la cògula de l’individualisme, que es la ignorancia i la miseria.
Bon exemple, pagesos tenim en nostre poble. Digueu-me, pagesos navarclins ¿què s’ha fet d’aquells pagesos de gran iniciativa, que anaven de poble en poble predicant la bona nova? Digueu-me ¿Què s’han fet d’aquells festivals aon la germanor i fraternitat hi regnaven? ¿Què s’han fet d’aquelles grandioses reunions aon vos explicaven tots els avenços agrícols,  i que tots i cada un per sí, nos comunicàvem nostres dubtes, nostres progressos en qüestió de conreu i elaboració de plantes? Digueu-me pagesos navarlins ¿què s’ha fet d’aquell gremi que arrivà a tenir 340 socis; d’aquella Unió de Vinyaters, de sobre 300; de l’entusiasme del Sindicat; què s’ha fet d’aquella fraternitat entre nosaltres?
Després de les presidencies del Gremi de Josep Tragant i Pasqual Baró i de Francisco Gamisans al Sindicat, tot está a l’agonia; si no’s fa un esforç sobrehumà, tot se  perderá. Després de la presidencia del Gremi dels senyors ja citats, se’ns hi ficaren, sense que se’n donessin compte, l’especul.lació i la política, desenrotllant-se en peste que ben prompte feu que’s tragués el Sindicat d’aquella casa, més tard despreciessin i aborrissin l’Unió de Vinyaters, que procuressin desacreditar a tots els homes d’alguna iniciativa i voluntat, humiliant-los, fent-los retirar de ses llars, quedant el camp desert per a que s’ompli de cògula.
No vull pas dir que tots els pobles estiguin tant a l’altura del nostre per a fer i desfer les coses, puig fins fa pocs anys erem els constructors, ara sense saber perquè, son ells els destructors; però si que considero que la major part dels pagesos ens falta criteri propi.
A vosaltres, homes de grans talents, a vosaltres que sabeu mantenir fortes i potents les societats, a vosaltres me dirigeixo, demanant-vos, si us plau, ens digueu què es lo que’ns falta per a viure colectivats los pagesos.

Ll. Solervicens