29 de novembre del 2012

Crisi econòmica a Navarcles (12-1915)

Sol Ixent, Any IV, Desembre 1915, Núm 42

¡Estalvi i treball!

El poble de Navarcles passa una crisi gran, com poques vegades o mai s’hagués vist. Bé es veritat que arreu d’Espanya i fora d’ella deixen sentir-se els tristos efectes de la conflagració europea, que tot se presenta misteriosament, pero en nostre poble s’hi senten doblement aquests efectes i misèria per raó de haver perdut la cullita durant tants anys consecutius.
Degut a aquesta crisi, que desgraciadament deixarà record, s’és extingit l’entusiasme i afecte al trevall que tant caracteritzava als nostres vinyaters, i a tothom manca l’alegria i’l bon humor que dona de si’l trevall quan es justament remunerat.
I encara, gracies a Deu, que les fàbriques poden trevallar, car a no ser elles, tot el poble en pes hauria d’emigrar.
Per això convé pensar en la situació econòmica que atravessem, i defensar-nos-en valerosament, astutament, mentres esperem que vinguin temps mellors; que la pau renaixi en la desgraciada Europa i que les abundants cullites tornin a omplir de goig els cors dels navarclins.
En la impossibilitat, doncs, de lluitar contra la causa de la present crisi, devem procurar que aquesta no desplegui ses atrocitats damunt nostre. I ho evitarem, no creuant-nos de braços, emperesits i èsma-perduts, davant la corrent que amenaça arrastrar-nos, sino essent veritablement actius i laboriosos: amants de l’estalvi i del trevall, veu’s-ho-aqui.
Recordem-ho novament, si ja ho sabem: si volem combatre la miseria devem aumentar els ingressos trevallant més i disminuir els gastos amb una economia ben entesa. Sols així surtirem triomfant, ajudant Deu, de la present calamitat i de les que en la vida puguis sobrevenir-nos, car estem exposats a aquèstes i pitjors desgracies mentres duri’l nostre peregrinatge en aquest món.

E.C.M. [Esteve Camprubí Mercader]