8 de novembre del 2012

Crònica de la Santa Missió (27-11-1927)

La Veu de Catalunya, Any 37, Núm.9826, 27 de novembre de 1927, pàgina 1.

A la secció "De les terres catalanes":

"Pla de Bages 
NAVARCLES. - El dia 12 del present novembre començà la Missió. Foren rebuts els missioners reverend P. Bolós, S. J., i doctor Manuel Marsenyach, prev., a l'entrada del poble amb solemnial processó i assistència de totes les autoritats i personalitats i una bona gentada.
Tots els actes de la Missió foren extraordinàriament concorreguts; però a l'acte general del vespre l'església s'omplí de gom a gom d'una multitud que escoltava amb interès i daler les fondes i clares veritats que de la trona estant els eren explicades. Formaven en llur lloc els propietaris, directors de fàbriques i persones distingides els quals, com un sol home, han cooperat i assistit als actes de la Missió.
Com a cosa especialíssima per aquest poble, és que abundaren molt els homes. N'assistiren molts a les conferències especials, i sobretot a combregar l'últim dia, on no baixaren de 300. També foren nodridíssimes les conferències per a solteres i la conferència a les casades i vídues.
La Comunió del diumenge, dia 20, fou una fita gloriosa i única de molts anys, per la història religiosa d'aquest poble. A la general, foren 423, i entre totes, unes 800. Durant tota la Missió, s'han distribuït 1.340 comunions. Cada matí hi ha hagut una bella funció, amb Comunió general i els seus corresponents cants, a la qual cosa seguia la instrucció, per cert ben granada i profitosa, com tot el seu, pel reverend P. Bolós, el qual ha dirigit la Missió i ha fet els sermons de fons. Els punts doctrinals i conferències del doctor Marsenyach, també han estat ben interessants i han acabat de contribuir a la fonda petja que, gràcies a Déu, aquesta Santa Missió ha obert en les consciències navarclines.
Com a nota simpàtica, cal referir la missioneta per als nens i nenes, efectuada els tres darrere dies. Els acompanyaven llurs mestres, els quals també donaren el formós exemple de combregar amb ells, a la Comunió general del diumenge, a les deu del matí d'aquest, tots els infants oïren missa, feren una xamosa processó amb pendons a les mans i cantaren entusiàsticament. Acabat es féu la benedicció d'infants, sentiren els avisos del P. Bolós, i finí amb cants i aclamacions a Jesucrist Rei i a Maria Santíssima. A tots corprengué un acte tan tendre.
La tarda, fou un veritable plebiscit: ho fou la processó eucarística, a la qual donaren gran relleu les autoritats, acompanyant corporativament Jesús Sagramental. En ésser a la plaça Bertran, fou pujat el Sentíssim a la Casa Consistorial i col·locat en un altaret preparat a la balconada, voltat de les autoritats, com acatant la seva reialesa. EI P. Missioner es dirigí a Jesús, i pregà la seva divina benedicció per tot aquell poble que en immensa multitud restava postrat a l'ampla plaça, i que a la veu del Missioner aclamà amb dèrvid entusiasme a Crist Rei i a l'Església Catòlica. Des d'allí, el senyor rector beneí amb el Santíssim tot el poble. Tornats a l'església, que no podia encabir tanta gent, s'acomiadaren amb encesa paraula i molt profitosos consells els dos Missioners, i feta la reserva de Nostramo, el P. Bolós donà la Benedicció Papal. Dilluns, al mati, hi hagué ofici per als difunts amb sermó fúnebre, pel P. Bolós. Hom pot afirmar que l'èxit i fruit assolit per aquesta Missió, ha superat estupendament fins les més falagueres esperances."