19 de novembre del 2012

Excursió al Castell de Balsareny de l'Escola Dominical (11-1914)

Sol Ixent, Any III, Novembre 1914, Núm 30

Excursió al castell de Balsareny

El diumenge, 8 del present, els socis de l’Escola Dominical ferem una visita excursió a Balsareny. El temps va ser magnífic, primaveral, lo que alegrà la festa fentla sumament agradosa.
De bon mati, doncs, a les sis, en havent oit missa primera, sortirem amb els corresponents carruatjes passant per la vila de Sallent, que vejerem molt animada amb motiu de celebrar-s’hi fira. Feliçment arribats a Balsareny, ens dirigirem a saludar al bon senyor Rector, Mossen Joan Sala, ex vicari d’aquesta i fundador de l’Escola Dominical, el qual ens rebé atentament i remerciá de cor la visita que, en prova d’afecte i gratitut, li oferíem els seguidors de la seva excesa obra. Vam visitar també l’inolvidable senyor Florenci Fornesa, ex director del chor de l’Escola, qui igualment estimà nostra personal salutació.
Desseguida escalarem la muntaya del senyorial Castell, en el camí del qual s’hi troven humils capelletes amb quadres de rajola representant els passos del Via-Crucis. El Castell de planta pentagonal, es sever macís i gran, amb alguns, pocs, finestrals gòtics; fou reconstruït l’any 1888 pel seu propietari senyor marquès d’Alós, qui conserva acuradament tant artístic i históric tresor. Reunits a dalt, vam entrar a visitar l’espaiosa sala-museu dita sala d’armes, on hi ha exposats molts quadres i varietat d’armes i mobiliari antic. Pujarem als marlets des d’on s’admira un exténs i hermós panorama, seguirem demés dependencies del casal, baixarem a l’esglesieta d’al peu del Castell on vam cantar algunes estrofes dels Goigs de la Mare de Deu que s’hi venera, i tot seguit ferem cap al lloc on havíem de dinar, al pati del Castell.
El dinar, al que’ns acompanyaren els senyors vicaris, en representació del senyor Rector, Dr. Joan, qui no podgué assistir-hi per motius de salut, i’l senyor Fornesa, va ser bo, ben servit i en abundancia, regnant-hi la més franca animació i alegria; tots portavem bòna gana i no cal dir que’ns vam explicar bé. Al acabar hi hagueren els corresponents brindis i parlaments que resumí Mossen Josep Serra, vicari d’aquesta, qui presidia l’ápat; i’l senyor Fornesa, en remerciament de l’obsequi, feu donació al chor de l’Escola, d’algunes seves composicions musicals. Ens despedirem de la gona gent del Castell, qui durant la nostra estança tingué tota mena d’atencions per a nosaltres, i devallarem després de fotografiar ultimament el grupo d’assistents a la festa, cap al poble, entrant a pendre café al “Centre Catòlic”. Els socis d’aquesta simpàtica entitat foren amb nosaltres molt amables i’ns volgueren obsequiar amb una escullida sessió particular de cine.
Es feia tard, i amb recança vam haver de deixar als amics balsarenyins. A mitja tarda, emprenguerem el retorn al nostre poble, on arrivarem prop les vuit del vespre, sens novetat, gracies a Deu, molt contents i satisfets de l’escursió realitzada, de la qual certrament tots ne servarem grat record.

I fins a una altra.

E.