23 de novembre del 2012

Excursió a Fussimanya de l'Escola Dominical (04-1915)

Sol Ixent, Any IV, Abril 1915, Núm 35

Excursió al Santuari de Fussimanya

El dilluns de Pasqua de Resurrecció, els socis i amics de l’”Escola Dominical” ferem una visita al santuari de Nostra Senyora de Fussimanya.
Sortirem de bon matí, a les cinc, passant per la veina masia “Les Tapies” i la vila d’Artés. Prop d’eixa escaienta vila esmorzàrem, entrant desseguida a visitar la magnifica esglesia parroquial, de superba i elegant cosntrucció, la qual fa honor al poble qui l’ha bastida. Traspassarem, per la palanca, el Gavarresa i costa amunt, que era ben dreta, arrivàrem dalt del pla on resposa el devót santuari.
[...].
Després de descansar breu estona, entrarem a l’esglesieta a saludar a la Verge, “Mare de Deu de l’Alegria”, segons parer de l’Ilm. Torras i Bages, oint tot seguit missa que celebrà mostre amic Mossen Arissa d’Artés, i cantá’l chor de l’Escola. En acabat, ens dirigirem al lloc on devíem dinar, bella reconada entre aquelles valls ombriues, capaç, amb l’aroma dels florits romanins i farigoles, no tant com la dels guisats que s’hi preparaven, de despertar la gana al més toçut inapetent. L’apat no’s feu esperar, i assentats a una taula montada al efecte, anarem buidant les caçoles d’arroç, carn de xai tendre i conill, que era un gust. ¡I quin dinar! Tant abundant com excel.lent, honrá de debó als cuiners i organitzadors del mateix, als qui repetim la nostra felicitació. Exquisits borregos, bons vins i inmillorable café completaren l’apat, acabat el qual vingueren els acostumants brindis i parlaments, plens tots d’entussiasme, advocant per la prosperitat de l’Escola Dominical i per la repetició de festes semblants. Parlaren quasi tots els concurrents, pero ho feren admirablement, entre altres, els senyors Gosart, Montaner i Arderiu, i resumí amb paraula eloqüent el senyor vicari, Mossen Josep Serra, qui presidia la taula.
Prepararem els equipatges per al retorn a casa i després, d’haver-nos despedit de la Verge cantant-li els Goigs i pujant a adorar-la en son camaril, prenguerem el camí, ben accidentat per cert, que mena a Cabrianes, on forem atentament rebuts i acompanyats pel bon senyor rector a visitar la Parroquial. A la font del Colomer brenarem, arrivant a Navarcles a les set del vespre, contents i satisfets de l’excursió realitzada sense haver ocorregut, gracies a Deu, cap desgracia.
I ara, a esperar-ne una altra, que festes aixís deixen ganes de tornar-hi.

E.