15 de novembre del 2012

Excursió a Terrassa de la Societat Coral Harmonia (07/08-1914)

Sol Ixent, Any III, Juliol-Agost 1914, Núm 27

Excursió artística a Tarrassa

Durant els dies 25 i 26 de juliol passat, la Societat choral “Harmonia Navarclense” d’acord amb les societats chorals i autoritats de Tarrassa tinguèrem el gust de visitar dita població i les moltes maravelles que en ella se troban, siguent objecte de les més grans proves d’apreci i carinyo que’ns profèsan. A la arribada a aquèlla, ja’ns esperaven a l’estació un gran número de companys i autoritats que, amb estandarts i al só d’una orquestra, nos dirigirem a les Cases Consistorials aon varem ésser rebuts per l’Ajuntament que molt atentament ens feu seguir tots els departaments i dependencies còm tambe’l Museu que allí’s conserva, poguent observar un sens fi de riquíssimes antiguetats que fòren en conjunt l’admiració de quants estabam allí presents. Passárem desseguida al Mercat en el que després de visitar detingudament el quarto de màquines per a la fabricació de gel i cámara frigorífica, vejérem que tot estaba montat a l’altura que requereix l’higiene. Ens acompanyaren també a la may prou alabada Escòla d’Arts i Oficis, de la qual ne visitarem la sala de màquines per a la fabricació de teixits de llana, taller de manyaneria, departament de pintura, escultura, física, química, etz, etz, quedant allí tots embadalits davant d’aquell espectacle de meravelles impossibles de descriure i que mereixen l’alabança de tots quants havem tingut el gust de visitarlo. Seguidament nos dirigirem a la societat “Escola orfeónica de Fraternitat Humana” a la que’ns esperan una colla de simpàtiques senyoretes que, després d’obsequiar-nos amb flors i refrèscx varem fernos entrega d’un preciós llás en memória de la visita a aquèlla, que amb tot lo cor’ls hi agrahim, ja que demostra’l gran afecte i apreci que’ns professan.
Varem visitar el Teatre Principal i la gran biblioteca del Cassino “El Comerç” quedant tots en resum sincerament agrahidíssims i satisfets de totes les societats, companys, autoritats i en particular de les nostres benvolgudes “Sempre Viva”, “La Llanterna”, “Juventut Terrassense” “Escola Orfeónica de Fraternitat Humana” i “Els Amics”, per haber contribuït tant a que nostra expedició resultés brillant, lo que no s’esborrará mai més de nostra memoria. Rebin tots en general un fort abraç dels socis d’”Harmonia Navarclense” que’ls desitjan molts anys de vida per poguer continuar la seva tasca de ver progrés i ser l’admiració de Catalunya i dels pobles cultes.
Contribuim’hi tots, amb el nostre esforç constant a organitzar i sostenir societats, masses chorals, escoles i biblioteques, aont l’obrer després del traball pugui acudir fomentant aixís l’amor i progrés que ha de tenir la societat en general; car allí es aont se guardan en el seu interior els gérmens del bé i’s combat el vici, l’ignorancia i les grosseres costums, agrupant, al objecte, un sens fi de socis dignes de alternar els uns amb els altres per a que d’allí en surti una font inagotable de cultura, amor i progrés, fent de aquesta manera cada dia més ferma l’obra de nòstre inmortal J. Anselm Clavé.

Marcelí Pascual