8 de novembre del 2012

L'església Parroquial (08-1913)

Sol Ixent, Any II, Agost de 1913, Núm 19

Iglesia Parroquial de Navarcles

La iglesia actual no es la primitiva ja en l’any 1050. “ A proporció que el poble anà creixent, fou necessari dona al temple majors proporcions, iniciant-se aixís una nova fàbrica que arriba a fernos oblidar completament de la anterior.
En 1690, aprofitant la ocasió de la visita del Sr. Bisbe, Navarcles presentà un memorial demanant “que se puga mudar lo altar major de llevant a ponent; se puga fer lo portal a sol ixent; se puga fer una capella i beneirla i també el lloc aon se posarà lo altar major”; a tot lo cual el Prelat accedí gustós estenent immediatament la concessió. De modo que en aquesta època, açò es, a finals del sigle XVII i amb motiu d’aital reforma desapareix ja totalment l’iglesia primitiva.
En l’any 1700 “se allarga la iglesia 18 palms i se fá la fatxada amb un portal, un rosetó, tres finestres, una créu, dos poms i les cantonades tot de pedra picada”. Finalment, rebaixat el cementiri fins al nivell del carrer, s’aixeca en 1842 la escala forana verdament garbosa, de dues branques i tota de pedra, la qual amb sa barana de ferro colada l’any 1857 contribueix notablement al bon colp de vista exterior i es un digne repèu de tota l’obra. Darrerament, creientse tal volta, que el vell retaule del altar major, qui devia ésser una de les mellors joies de la iglesia, no estava en harmonia amb la fàbrica del temple, se substituí per l’actual, el cual ja no se li assembla pas en mèrit ni en valor. El daurat d’aquest, juntament amb el pintat de la iglesia i varies reformes notables, es de l’any 1904”.
De Notes Històriques de Navarcles, pel Dr. Fortià Solà pvre.