12 de novembre del 2012

Remei contra la pesta (02-1914)

Sol Ixent, Any III, febrer 1914, Núm. 22

Transcrivim, a títol de curiositat, el present document que en ha fet a mans nostre company de Redacció en Valenti Vintró, qui l’ha trobat, entre vells papers, a casa seva.
Volem presentar-lo tal com està escrit en l’original. En quan als efectes preservatius, no en responem.

“Remey preservatiu contra la pesta y febre amarilla ó per cual sebol mal contagiós: anomenat, vinagre dels cuatre lladres.
Modo de compondrel.
Se posan dins de una olla nova, tres mitadellas de vinagre ben bó; despues un puñat de ruda, un de sálvia, un de menta, un de romaní, un de espigol, un de donsell, y un de jinabrons esclafats, y un poch de taronjina: fet infundir estas hervas ab dit vinagre y pusat 8 dias al sol ó ab sendra calenta, despues se colará y espremará las hervas, y se fa fondre una onsa de cánfura y se conserva ab una ampolla ben tapada.
Per servirsen, de dit vinagre sen fregan los polsos del cap; los forats del nas, las mans, y sen rentarán la boca cada dia.
Nota) Aquest dit remey se trobá en la casa de la siutat de Tolosa y se anomena lo vinagre dels cuatre lladres, haven sucseit que en la última pesta que agué en dita siutat se trobaren que robaban per las casas y foren condemnats y sentensiats a mort; y preguntan com se preservaban de la pesta respongueren que la pesta ab ells no y podia res; y escorcollanllos als trobaren aquesta resepta."