5 de novembre del 2012

Reunió d'alcaldes per la creació d'una mancomunitat del Bages (17-05-1922)

La Veu de Catalunya, Any 32, Núm.8163, 17 de maig de 1922, pàgina 12.

"La reunió d'alcaldes del districte de Manresa
La reunió. - Representacions 
 Prescindint de les respectives significacions polítiques, es van reunir a les espaioses sales del primer pis de l'Hotel de Sant Domènec, de Manresa, tots els actuals alcaldes del districte, i els alcaldes sortints, acudint a la crida que els féu l'incansable diputat; senyor Creixell, per tal d'estudiar la manera de seguir en tot el districte una acció mancomunada que encarrili les ànsies de progrés i la prosperitat del Pla de Bages.
Hi havia l'ex-diputat a Corts, N'Antoni Arderiu; el diputat de la Mancomunitat, don Ferran Valls; el vice- president de la Diputació, don Joaquim Borràs; l'advocat senyor Clot, i l'ex-alcalde, senyor Coll i Roca.
També hi veiérem els alcaldes següents:
[...]; don Valentí Vintró, de Navarcles; [...] i els ex-alcaldes [...]; don Antoni Basas, de Navarcles; [...].
[...].
Abans de dinar, el senyor Creixell, va fer un interessantíssim discurs explicant la finalitat de l'acte, al qual qualifica com el més grat de la seva vida política, tota vegada que veu les representacions del districte reunides en un àpat de germanor, oblidant les lluites polítiques, per a pensar només en la prosperitat de la comarca.
Té sentides frases de comiat per als alcaldes que han cessat, i fa un documentat estudi de ço que és la vida municipal a Espanya comparada amb la dels altres països, com Anglaterra per exemple, on els municipis són una cosa real i de pràctics resultats.
Estudia l'obra destorbadora de l'Estat Central espanyol, el qual, ultra no concedir ni a les regions ni als municipis l'autonomia necessària, viu fora de les realitats econòmiques creades per la passada guerra. A França i a Anglaterra, com en els altres països, es revisen acuradament els pressupostos per tal de fer economies, i a les Cambres legislatives, els representants del país s'apassionen per la cosa pública. [...].
[...].
Diu després que cal tenir optimisme fiant en les pròpies forces de la nostra comarca, i amb la voluntat de tots els seus representants. Proposa que a l'ampara de l'article 74 de la llei Municipal, els municipis del Pla de Bages s'associïn per a fomentar els assumptes de més interès per la comarca. 
Encoratja a tots per a anar a la creació d'una Caixa d'Estalvis Comarcal, per tal que el producte de l'estalvi torni al mateix poble d'on procedeix, en forma d'obres profitoses al bé col·lectiu. [...]. 
Estudia la formació econòmica del Pla de Bages, i demostra com amb la creació d'una Mancomunitat de Municipis, a semblança de la que s'ha constituït a l'Empordà, portaria incalculables beneficis morals i materials a la Comarca. 
Resumint, diu que cal que amb amor a la terra es concentrin els esforços de cada municipi, puix poc es pot exprémer de l'Estat Central, mentre que molt es pot fer amb la cooperació de tots i actuant d'una forma diligent, imparcial i honrada. 
Acaba el seu discurs, que fou molt aplaudit, convidant a tothom a la pròxima festa que es farà a Sant Vicens amb motiu de la inauguració del Pont, que representarà una afirmació de les ànsies de progrés de la comarca de Bages. 
Amb la cura i bon encert a què ja tenen acostumats els administradors de l'Hotel de Sant Domènec, senyors Jansà i Vallès, van servir l'àpat. 
El dinar va transcórrer en mig de la més gran animació, fent-se elogis del menú."