8 de novembre del 2012

Sol Ixent visita Ramon Casas a Sant Benet (08-1913)

Sol Ixent, Any II, Agost de 1913, Núm 19

Fulls

En Ramon Casas
Escric aquestes ratlles veient al lluny l’antic cenobi de Sant Benet de Bages. Recordo que de petit corríam entremaliats per les seves celdes abandonades, pels seus corredors foscos, pels patis i portalades, per tot un munt de runes que eren causa de la deixadesa dels antics propietaris. Una má salvadora ha aturat que l’enrunament fos total.
Aneu’hi ara; la restauració ha sigut complerta i esmerada, tot lo artístic conserva sencer la seva fesomia i en la part destinada a vivenda hi ha vestit un palau.
En Ramon Casas, l’artista insigne, orgull de Catalunya i gloria d’Espanya –que ara el té en propietat- ha sigut el salvador.
L’altre dia els redactors de Sol Ixent li pregàrem una visita i ell ens rebé desseguida amablement, sentantnos al se entorn, satisfent la nostra curiositat amb aquella seva bonhomia d’home mondá i despreocupat.
Parlarem d’art, dels seus viatges al Nort d’América, de la seva vida a París i al Nort d’Espanya i nosaltres l’escoltávem embadalits, encantats de la seva noble franquesa.
Ara pinta, treballa molt, sembla un modern anacoreta de l’art; l’enamora la solitut d’aquell palau, ont ningú el destorba i la penombra i frescor d’aquells claustres centenaris el té encisat.
Sol Ixent li remercia la noble rebuda i s’honra estampant el seu nom en aquestes planes.
Mauro Muntané