13 de desembre del 2012

Celebració de la festa de Corpus sense l'Ajuntament (06-1916)

Sol Ixent, Any V, Juny 1916, Núm 48

Amb l’esplendor acostumat, s’han celebrat les festes del Corpus Chirsti, la gran diada que’ns recorda l’institució del Sacramentíssim Sagrament de l’eucaristia, Misteri d’amor Divinal, en virtut del qual, Jesucrist restarà entre els homes fins a la fí dels segles.
Aquesta gran diada remóu els sentiments cristians en tot el món, i en totes les parts allà a on ha arribat la predicació Evangèlica, és celebrada amb el major esplendor i ostentació possibles.
En la nostra Catalunya és antiquíssima la tradició de honorar solemnement al Santíssim en aital diada, segons es llegeix en vells documents i’s demostra de manera irrecusable per les precioses Custòdies que’s conserven en quasi totes les nostres Sèus, verdaderes joies de l’art mig-eval.
En eixa diada de 1640, s’escrigué una de les pagines més tristes de la nostra Història; aquell cèlebre alçament dels Segadors a Barcelona, del cual fou víctima aquell infeliç comte de Santa Coloma, qui en representació del rei Felip IV i del seu primer ministre el Comte-Duc d’Olivars, ambdós de mala memòria, començà a robar-nos les llibertats i a encadernar-la nostra Pàtria, junyint-la al jou del centralisme madrileny.
Veus-aquí’l perquè nosaltres ens sentim joiosos el cor com a catòlics, mes no podem ofegar nostres sentiments patriòtics, que’ns exciten a impetrar del Deu Tot-poderós justícia per a la nostra terra i que’s digni premiar als llurs martres amb la seva santa glòria.
En aquesta població les festes han sigut molt solemnes, havent-se vist summament concorregudes. Especialment la professó fou molt lluïda, assistint-hi nombrosa i selecta concorrència, nutrides representacions de l’Escola Dominical, Centre Català, nois de les Escoles oficials i particulars, acompanyats per llurs dignes mestres, etc., etc.
Lo que hi mancà i a bona fé que’ns dol, com dol, a la gran majoria del poble, fou la Corporació Municipal.
No comprenem a què pot ser deguda l’absoluta abstenció que observen els nostres regidors i alcalde, en lo que a l’assistència als actes rel.ligiosos es refereix; més no creient que obeeixi a un fanatisme sectari, sinó més aviat a algun personalisme ens atrevim a pregar-los que desisteixin de la seva actitut, amb la qual, més que a determinada persona manquen el respecte a Deu i als sentiments rel.ligiosos del veïnat.
Prènguin exemple de les Corporacions Municipals de les grans poblacions, en les quals, s’ha imposat el bon criteri, havent-se desterrat aquests gastadíssims recursos de ridicol anticlericalisme.
Recordin que tot un Sr. Fius essent alcalde de Manresa, assistia a tots els actes rel.ligiosos acostumats, com actualment ho fa el Sr. Trulls, i’ns sembla que ni l’un ni l’altre són sospitosos de clericalisme.