16 de desembre del 2012

Com aprofitar l'aigua de Navarcles (07-1916)

Sol Ixent, Any  V, Juliol 1916, Núm 49

Una iniciativa

Navarcles ocupa una situació que, en relació a la comarca de forma part, pot ben calificar-se de privilegiada. L’abundor de les seves riquíssimes aigües, podrien degudament aprofitades, canviar radicament la seva manera d’ésser, transformant-lo en un poble ric i vividor com el que més.
Però, desgraciadament, aquí tot està per fer; no hi ha hagut mai una iniciativa enlairada, tot lo més, s’ha pensat en conduir les aigües per l’abastament de les fonts públiques d’una part de la població, millora que, prescindint de la forma en que fou portada a cap, mereix tot el nostre aplauso, i en fer (o al menys començar) una casa del comú, que prou podrà ésser bonica, però... que deixa els navarclins tal com estàvem; ni més rics, ni més pobres.
Ningú s’ha proposat mai d’estudiar un progecte que pogués millorar la condició dels contribuents, obrint-los camp a noves activitats, essent degut això, al nostre entendre, a que salvant rares i honrosíssimes excepcions, els ajutaments que hem tingut no han fet mès que entretenir-se en miserietes de política menuda: que si a fulano li apujarem els consum, que si a sutano el fastidiarem de l’altra manera... i que si’ns embutxacarem 2, 3, 10 o 20.000 pessetes (de tot s’han donat cassos), i al poble... que Deu l’ampari. I no’s donen compte aquests infeliços (d’un modo o altre els havem de calificar) que aquestes cantitats no’ls han de treure de la seva condició miserable, entant que si’s deixessin de minucies i mostressin verdadera voluntat d’administrar honradament i apliquessin els no escassos cabals d’aquest municipi a obres que fomentessin la riquesa, transformarien la població, beneficiant-la en gran manera i’s beneficiarien ells també, car aumentarien el valor de les poques o moltes finques que posseeixen, i principalment, es farien un nom que’ls actuals i els veniders pronunciarien amb respecte i veneració.
Nosaltres, volguent, si fos possible trencar els antics motllos, hem estudiat un plan que si pogués realitzar-se es segur que contribuiria poderosament al creixement i prosperitat d’aquesta població.
Dit plan consisteix en surtir-la abundantíssimament d’aigües potables i augmentar, en quant fos possible, l’extensió del regadiu.
Com podria realitzar-se això? De dugues maneres: 1ª Investigant conscienúdament el subsol de la riera de Solervicens i els torrents que hi aflueixen per a veure si es possible elevar una quantitat d’aigua suficient per a donar l’abast al programa que s’ha trassat previament.
Si les recerques a la riera donguessin resultat negatiu, es podria reunir la major part de l’aigua de totes les fonts actuals i destinar-la integrament a l’abastament públic i privat de la població, en la seguretat de que’l gasto que això reportés el pagarien, sino tot, en gran part, els compradors d’aigua.
Per a regar els horts que actualment aprofiten l’aigua de les fonts no hi hauria més que anar a buscar un caudal d’aigua suficient al riu Calders, ja sia per desnivell natutal, anant-la a buscar a distancia, ja apujantla amb un motor-bomba des de’l punt mes proper; aquesta seria una qüestió a estudiar, procurant agermanar, en quant sigues possible, l’interés general amb el dels particulars que tenen aprofitaments en el riu Calders. De totes maneres, com que la cantitat que la llei permet treure és més que suficient, creièm que podríem augmentar-se els regadius, amb lo que’s conseguiria que s’abaixessin els lloguers, que actualment són excessivament elevats.
Contra la opinió dels que suposin que la realització d’aquest plan val una suma fabulosa, podem dir que hem tingut ocasió d’explicar-lo a algun tècnic que coneix aquests alrededors i ens ha assegurat que’l seu cost total no excediria de les possibilitats de la població, comptant amb què, després que un enginyer hagués formulat els estudis oportuns, es tregués a concurs o subhasta en forma que hi poguessin pendre part empreses constructores d’alguna importancia. Ara, si aquestes obres es fessin per administració... no hem dit res; segurament passaria lo de sempre, que a pesar de totes les promeses del començament, a mitja obra, s’acabarien els diners i ens quedariiem sense aigua i sense quartos... La idea està llançada; ara cadascú que hi digui la seva.

J. Gasset Segou