9 de desembre del 2012

El Sindicat Agrícol impulsa una Caixa Rural (03-1916)

Sol Ixent, Any V, Març 1916, Núm 45

Sindicat Agricol del Llobregat de Bages

La perdua de tres anyades seguides a consequencia de pedregades, frets i malures per una part i dels preus excepcionalment cars que, a causa de la guerra, han assolit els productes de combatre-les, com també els fetilisants per altra, han vingut a crear una situació sumament crítica a la vinya, castigada i atuïda per tants contratemps, i per a els qui viuen d’ella, en sa immensa majoria parcers i masobers mulils, qui de no prestarlos prompte i eficaços auxilis, se veuran ven a pesar seu, obligats a abandonarla, lo que ocasionaria sa total perdua i la ruina de molts propietaris.
Concients les Juntes del Sindicat Agricola del Llobregat de Bages de que amb la emigració de l’obrer de la vinya, perderia aquest Pla de Bages, la primera font de riquesa, cregueren un deure ineludible senyalar el mal que amenaça, a l’ensemps que s’estudiava la manera de remeiar-lo, havent arribat al ple convenciment de que tan sols amb la fundació d’una Caixa Rural a on se puguessin emmatllevar els dines més indispensables per a reconstituir aquest degradat terreny, podria conjurar-se tan paorós conflicte.
Alentat d’aquests bon desitjos, nostre primer conseller, Reverent D. Joan Sala, fou a cercar el permís del qui en vida sigué nostre excels i Ilustre Prelat (Q.E.P.D.) tornant tant encoratjat de ses alentadores paraules i de sos oferiments morals i materials, que aixó sols ens dona força per a llençar-nos a la busca de nostres opulents socis i de dignes i bondadoses persones que volguessen cooperar-hi, entre aquestes, avui ja tenim la satisfacció de poguer nomenar:

Sr . Comte de la Vall de Marlés
D. Marian Batlles
D. Prudenci Comellas
D. Leonci Soler i March
D. Luis Vila Miralles
D. Joan Guitart
Dª Angela Puig
D. J. Serra i Arola
Reverenda Comunitat de la Seu de Manresa
Reverenda Comunitat de Santpedor
D. Martí Oliva
D. Lluis Bosch
D. Jaume Sitjas
D. Joaquim de Bertran
D. Joan Plans
Reverent D. Josep Guitart
Srs. Sol, Raurich i Cia
Srs. Jorba Fills
D. Joan Coll
D. Ignasi Altimiras
D. Francisco Tapias
D. Mansuet Morató
D. Ignasi March i Batlles
D. Jacinto Mir
D. Valentí Cura
D. Valentí Graner
D. Antoni Serra
D. Valentí Vintró
D. Josep Monrós
D. Valentí Tapias

També fan una crida les Juntes d’aquest Sindicat a tots els propietaris d’aquest Pla de Bages, a totes les persones de bona voluntat, a tothom qui vulgui contribuir a tan benèfica i reproductiva obra, per a que se serveixin dirigirse de paraula o per escrit al Reverent D. Joan Sala, Rector del Pont de Cabrianes o a en Lluis Solervicens, Secretari del Sindicat, a Navarcles, quals senyors els hi entregaran Estatuts i quantes instruccions creguin necessaries per a orientar-se.

El Primer Conseller
Reverent Joan Sala

El Secretari
Lluis Solervicens

De gran i solemne’s pot calificar la reunió general que doná, el dia 27 de febrer prop-passat, el Sindicat Agrícola del Llobregat de Bages. Un nombre que no baixaria de 250 a 300 socis, amb tot reculliment escoltaren les proposicions i estatuts de la Caixa Rural que te en projecte dita entitat, aixís com l’Estat de comptes del passat exercici, llegits en alta veu per son Secretari, fent-hi totes les advertencies necessaries, donant lloc a què totes fossin discutides, les que surtiren aprovades per unanimitat.
A l’aixecar-se son digne President Mn. Joan Sala, el silenci fou sepulcral. Començá sa hermosa peroració, persignant-se (catòlica acció que, reverents i descuberts, els socis imitaren). Diu que’l sacerdot és el posat per Deu per a ser l’intermediari entre Ell i els homes, per a demanar els auxilis que li falten i portar la moralitat que necessiten. En aquest efecte, vaig acceptar l’interina presidencia d’aquest Sindicat, quan tota la Junta plegada vingueren a ma rectoria, oferintme-la, en nom de tots, el seu Secretari Lluís Solervicens, dient-me sos projectes de Caixa Rural. Encare que no tenia grans coneixements de dites institucions, sabia que era una obra benefactora i moralisadora, una obra que no era com tantes altres que treuen els quartos als pobres per a que’ls explotin uns quants senyors de les capitals, sinó que, al contrari, aquesta portava el diner del ric per a auxiliar al pobre en ses necessitats. Per aixó, sols per aixó, vaig acceptar-la. Tant a mi com al Lluís (referintse al secretari), les Juntes, per unanimitat, ens tirarem el ronsal al coll, perque construissim aquesta bona obra. Aquí citá els trevalls i noms de les dignes persones i Comunitats que han promés contrivuirhi. La primera –diu- era el que en el Cel sia, nostre digne i sabi Prelat. Diguem-li el Pare-Nostre. I, tots descuberts, resaren amb fervor el Pare-Nostre. Nostre Il·lustre Prelat, me digué: “no sé altra obra més bonica que la que el ric auxilii moral i materialment al pobre quan ho necessiti. Vagi, senyor Rector, i faré quant pugui per sa obra”. Altre consol gran ens doná don Prudenci Comellas, dient-nos: “el diner del ric té d’ésser del pobre quan el necessiti, perqué, la major part, d’ell ha sortit”. Amb paraules tan alentadores com aquestes i altres semblants, ¿qui no trevalla amb energia, amics i consocis meus? I acabá dient que tots tinguem fe i entussiasme en aquesta obra que’ns té de portar al benestar moral i material, i no havem de parar fins a veure el nostre Sindicat, el millor de Catalunya.
Grans aplausos i mostres de assentiment sortiren de tots els concurrents al acte.
La nota més sortint de la reunió fou, que cap vegada se podien donar reunions sense disputes, i aquesta a pesar de la rudesa d’alguns pagesos, fou tan pacífica i digna, que semblava que la moralitat que porten aquestes benèfiques obres, ja s’havia apoderat del sentits de tots els socis.