8 de desembre del 2012

L'Aplec excursionista al mas Solervicenç (30-09-1924)

La Veu de Catalunya, Any 34, Núm.8831, 30 de setembre de 1924, pàgina 2.

"Aplec de Germanor Excursionista al Mas Solervicens
Les entitats excursionistes de la ciutat de Manresa han decidit celebrar el propvinent diumenge, dia 5 d'octubre, un Aplec de Germanor Excursionista al Mas Solervicens de Navarcles.
Amb aquest motiu han dirigit la següent al·locució els excursionistes. 
«Per primera vagada a Manresa, sota la plasmació d'un Aplec Excursionista es fa ostensible la gran llaçada de la germanor, el nus de la qual radica al cor de cadascú. 
Així com a l'amistat i a l'amor, malgrat viure arrecerades en el fons del fons de la nostra ànima, els cal pel seu nodriment la manifestació externa de l'abraçada i del bes, així a la germanor, virtut individual i virtut col·lectiva, li cal la forma exterior de l'Aplec, on cada ull guspireja de la flama de l'ideal llur. L'ideal que ens fa pelegrins de la nostra terra nutrícia, pròdiga i abundant. 
Des de la llinda d'aquest primer Aplec -vinentes anyades ens en duguin d'altres- sigui la nostra salutació per als excursionistes d'arreu de Catalunya.
Excursionistes de motxilla o de laboratori; de fer nit al ras o d'arxiu. Tant-se-val! 
La nostra petjada és igualment ressonanta pel camí que és únic. 
Que la germanor ens acompanyi com un ocell d'ales invisibles, puix amb la seva companyia tots els obstacles ens seran afranquits i el pas expedit, àdhuc en les nits foscants i llargarudes. Car si la maltempsada apaga el flamareig celest, una llanterna ens semblarà un estel.»
El programa dels actes és el següent: 
A les set del matí, sortida dels excursionistes en direcció al Monestir de Sant Benet de Bages, on podran romandre fins a dos quarts de deu, començant en aquest lloc el Concurs Fotogràfic. 
A dos quarts de nou, de l'esmentat Monestir sortiran els excursionistes que estiguin inscrits per a recórrer la Marxa Excursionista per parelles, regint-se amb les bases publicades en un altre lloc. 
L'arribada de l'esmentada Marxa, serà al lloc on se celebrarà l'Aplec, propietat del senyor Solervicens. 
A dos quarts de dotze, a l'església parroquial de Navarcles tindrà lloc una missa resada, dedicada als excursionistes. 
A la una de la tarda, dinar en el pintoresc bosc de Solervicens. 
A les tres, parlaments a càrrec dels senyors Jaume Serra, Antoni Costafreda, Enric Tàpias i Isidre Vives. 
A les quatre, lluïda ballada de sardanes a càrrec de la cobla La Pricipal de Bages, de Manresa, executant- se el següent programa: «Juny», Garreta; «Lleyda», Juanola; «Josepa», Tardà; «Per tu ploro», Pep Ventura; «Illa roja», Pi, i «La sardana de la Pàtria», Morera. 
Acabades les sardanes, retorn a la nostra ciutat.
Durant tot el dia, a la Plaça de Sant Domènech, de Manresa, hi haurà un servei d'autocaminons, que transportaran al lloc de l'Aplec.
Bases per a la Marxa Excursionista:
Article primer.- Aquesta Marxa Excursionista serà per parelles d'homes i només hi podran pendre part les entitats excursionistes de Manresa.
Articles segon.- L'itinerari a seguir serà el següent:
Sortida del Monestir de Sant Benet, Pont dels Burjons, Les Generes, Tres Salts i Font del Soroll, tornant pel mateix camí fins al Pont dels Burjons, on hauran de passar per la dreta del riu Llobregat fins al Mas Solervicens, essent el recorregut de 15 quilòmetres, en el qual lloc estarà situat el Jurat d'arribada.
[...].
Bases per al Concurs Fotogràfic:
[...].
Formen la Comissió organitzadora dels actes, els senyors Jaume Gibert, Manuel Burés, Lluís Rubiralta, Josep Pladellorens, Isidre Vives, Àngel Planell, Joan Vilà, Jaume Serra, Amadeu Caellas, Joan Roig, Joan Solà, Josep Sanpera."