26 de desembre del 2012

L'Escola Dominical visita Sant Julià de Vilatorta (27-07-1927)

La Veu de Catalunya, Any 37, Núm.9720, 27 de juliol de 1927, pàgina 4.

A la secció "De les terres catalanes", des de la "Plana de Vich":

"SANT JULIÀ DE VILATORTA. 
D'esdeveniment pot qualificar-se el realitzat per les alumnes de l'Escola Dominical, Filles de Maria i una trentena de joves i homes de la Lliga de Perseverança, juntament amb un bon nombre de feligresos de la vila de Navarcles, a Sant Julià de Vilatorta. 
L'expedició la componen uns 140 navarclins amb son zelosíssim senyor rector reverend Sebastià Toscas i animós senyor vicari mossèn Lluís Clavell. Passant per Vich, visitaren la Seu i admiraren les seves riqueses i les pintures del genial Sert. Dirigint-se vers la carretera de Sant Hilari arribaren al Col·legi de Sant Julià de Vilatorta, on foren rebuts per la Comunitat del benèfic Casal, i d'una manera particular pel reverend pare superior, fill de Navarcles, el reverend pare Gumersind Agliar [Aguilar], S. F. Acte seguit es celebrà l'ofici i es cantà amb molt d'ajust, la missa d'Angelis. 
Terminada, visitaren els voltants del Col·legi i vila de Sant Julià de Vilatorta. A les dotze, conforme el programa, es dirigiren a Vilalleon i d'allí al Santuari de Puiglagulla, on dinaren en mig de la més gran cordialitat. 
A les tres resaren el sant rosari i visitaren el Cambril, on s'acomiadaren de la Verge, tornaren vers Sant Julià, visitaren les fonts i acte seguit en el saló del Col·legi d'Orfes Pobres es celebrà una vetllada de música i lletres presidida per la patrona del Col·legi, en la qual vetllada l'Esbart cantaire de l'Escola Dominical, Filles de Maria, junt amb els joves i homes de la Perseverança, posaren de relleu la seva cultura religiosa i literària.
Cal fer esment del discurs pronunciat pel jove Josep Costa, que sabé posar de relleu l'estreta amistat que ha de lligar els vigatans amb els del pla de Bages, i demostrà ensems el molt alt que està l'esperit de religió i de cultura del poble de Navarcles. La secció de nois cantà pulcrament «L'angelet de Déu» (sardana d'Armengol) com també «La Verge bressant», de C. Franch. El jove Valentí Horta recità admirablement «Enredos de família». 
L'Esbart Cantaire recità diferents cants a tres i quatre veus mixtes que, gràcies a la mestra batuta de mossèn Lluís Clavell, delectà força la nombrosa concurrència. El pare Gumersind Aguilar, S. F., donà las gràcies de la visita que els seus convilatans han fet al Col·legi de la seva direcció. 
Emocionat parlà a l'auditori, i, dirigintse a la il·lustre esposa del senyor patró del Col·legi, donya Conxa Benessat de Bofill, qui en representació del seu senyor el doctor Josep M. Bofill i Pitxot presidia la vetllada, li féu ofrena de l'ovació que se li havia tributat. Encoratjà els seus convilatans a ésser fidels a la veu del seu senyor rector, qui els ha de menar pels viaranys que porten a la redempció de la pàtria, i practicà la pietat i les lletres; i el fonament d'aquesta renaixença tan palesa del cristianisme navarclí ha d'èsser, els diu, l'amor a Jesús Eucaristia, font de totes les gràcies i principi de tota obra humana. Remarcà el zel tan notori del senyor rector i senyors vicari els quals no perden ocasió per saludar-los en les fonts refrigerants del cristianisme; i donant les gràcies de la visita els remarcà la constància en el bé, esperant, a no trigar, veure a Navarcles una vila model en cristianisme i cultura. En terminar fou llargament ovacionat. 
El senyor rector de Navarcles, mossèn Sebastià Toscas, dirigeix la paraula. Dóna les gràcies per les atencions rebudes en el Col·legi d'Orfes pobres, tant per la digna Patrona del benèfic Casal, donya Conxa Benessat de Bofill, com també a la benemèrita Congregació de Fills de la Sagrada Família, que tenen cura de 100 orfes que s'eduquen en el dit Col·legi; i dirigint-se als seus feligresos els diu que l'acte que acabava de realitzar havia d'anar acompanyat d'un ferm propòsit de perseverança en el ben obrar. Fortes ovacions coronaren el discurs del senyor rector. 
Com a final es cantà el «Crist venç» a peu dret, per tots els concurrents a l'acte. 
A dos quarts de vuit tornaven a casa llur."