10 de desembre del 2012

S'han guanyat les eleccions (04-1916)

Sol Ixent, Any V, Abril 1916, Núm 46

Hem ben guanyat.- Per fi el nostre Districte, en un esforç suprem, impulsat per un sentiment de vergonya i dignitat, ha trencat les cadenes amb que el tenia lligat l’ominós caciquisme, empleat de negre i roig. Gràcies a déu. Ja era hora de que els esforços de la gent honrada reeixissin i fessin entendre als altres que s’havia d’acabar la tragicomèdia que venien representant.
Ara alguns paperots de Manresa i Barcelona que fan el jóc de la conxorxa idòneo-lerrouxista, tractes d’enfosquir el nostre triomf, acusant-nos precisament d’allò que segons publica veu ells practicaven a tort i a dret; o sia, de coaccions, compra de vots, i altres abusos consemblants.
Doncs, ¿ que feien per Manresa i alguns pobles aquell aixám de Delegats i Civils que envià el senyor Governador? ¿ Ni això pogueren impedir?
Lo succeït demostrà que el cos electoral estava cansat de l’inepcia dels Srs. Vila i Fius per a tot lo bo i de sa sobrada aptitud i diligència per all mal; i ha volgut fer una escombrada d’aquelles que fan època, servint les coaccions i amenaces, per a esperonar i enardir més a la gent i a l’ensems, per a demostrar-nos que aquells senyors son capaços de qualsevol cosa amb tal de poguer surar.
Es veu que la part afectada per la gran cosa que han rebut, els doloreja d’allò més i no s’en saben avenir. Esta clar, com que, de un modo o altre, sempre guanyaven. De perdre no en sabien pas gens; però tinguin paciència que ja aniran aprenent.
Al capitost radical, no se li amaga que la seva edat, no es gaire fàcil que puga fruir ja més de les delícies de la vara amb les espatlles cobertes amb una acta de Diputat, i per això, crida i gesticula, no volgent-se avenir amb el resultat de les eleccions del dia 9, i per això fa presentar protestes i denuncies per quatre infeliços. Perquè no les firma ell les denuncies? Ridícul, senzillament ridícul. El pataleo en acció.
Per nostra part, no hi tenim rés que dir. Preferim que protesti ell que no pas ho haguéssim de fer nosaltres, per allò de, “ Qui protesta....”.