1 de desembre del 2012

Sobre la Festa Major (02-1916)

Sol Ixent, Any V, Febrer 1916, Núm 44

De la Festa Major

La festa  major del poble és esperada amb afany. Aquèst es més viu i sencer quant més reduïda la població. I no sens raó. Avesats els seus veins a romandre en la quietut, entre escassa gent, anyoren l’agitació i alegria de els grans festes. I en la festa major hi ha animació a tot arreu: al carrer, a l’esglesia, a casa, als salons recreatius, etc. Tothom contribueix a l’esplendor del jorn privilegiat, tipic del jorn d’obsequiar extraordinariament al sant patró, del jorn d’estrenyer els vincles de parentiu i amistat, del jorn que marca la cultura i riquesa dels pobles.
Si: en la festa major se patentisa franca i obertament la cultura i l’estat econòmic d’un poble. Les costums ressurten vives, expressant el seny dels qui les practiquen; les relacions socials donen lloc a actes on l’educacio cívica hi és amidada; la gala i presentació dels espectacles, el vestuari dels habitants i la llur generositat diuen la xifra de l’estat econòmic.
Per aixó que en l’organització de les festes majors, les autoritats i persones prestigioses o respectables deurien intervenir-hi eficaçment a fi de que no fossin desordre ni motiu de “treure al sol més de lo que hi ha a l’ombra”, sinó que tots els actes i funcions d’aitals diades inspirats en el més recte seny i bona educació, fessin honor al poble i’l dignifiquessin altament.
Si aixís succeís, mo’s contarien tants cassos de descortesia i de poc seny, els quals posen en un baix nivell als pobles que’ls consenten. I la festa major celebrada deixaria grat record a tothom, car respondria a l’objecte pel qual nostres avant-passats la instituirien.

Esteve Camprubí Mercader