24 de gener del 2013

La detenció de cinc atracadors a la colònia Jorba (19-02-1933)

La Veu de Catalunya, Any 43, Núm.11448, 19 de febrer de 1933, pàgina 6.

"Detenció de cinc atracadors
Sometentistes de diversos pobles capturen cinc individus que pretenien cometre un atracament
LA NOTICIA COMUNICADA PEL GOVERNADOR
En rebre el governador els periodistes els manifestà que acabava de conferenciar amb l'alcalde de Manresa qui li havia donat compte d'un bon servei prestat pel Sometent d'aquells contorns.
Ahir al mati, en un lloc denominat Manganell, terme municipal de Calders prop de Manresa, es veié un moviment estrany de persones i que a la carretera hi havia un pal de telèfon cremat.
Immediatament es donà avís al Sometent d'aquells encontorns, que procedí a la detenció de cinc individus que es suposa que tractaven d'atracar el camió que havia de passar per aquell lloc moments després amb l'import dels setmanals de les fàbriques Jorba.
Als detinguts se'ls ha ocupat una pistola a cada un i 300 cartutxos també a cada un. Això demostra que anaven preparats per a cometre un delicte.
Afegí el governador que en aquest servei hi han intervingut els Sometents de dos o tres pobles d'aquells encontorns i una parella de la guàrdia civil que s'ha fet càrrec dels detinguts i seran posats a disposició del jutge de Manresa.
COM HAN ESTAT CAPTURATS ELS CINC ATRACADORS A MANGANELL
Ampliant les noticies referents als fets esdevinguts prop de Manresa amb motiu de la detenció de cinc individus podem afegir que ahir a la matinada, en dirigir-se al treball els obrers del camp de les poblacions properes a Calders, van observar que la carretera particular (que condueix a unes fàbriques de la casa Jorba, instal·lades al terme municipal de Manganell, estaven obstruïdes per uns troncs d'arbres.
Els camperols donaren compte del fet al sometent de Navarcles, el qual va sortir a veure a que obeïen aquestes causes.
A mig mati, quan el camió de la casa Jorba, en el qual anaven tres empleats, es dirigia a les fàbriques, va trobar la carretera obstruïda i volgué tornar enrera. Llavors d'un amagatall van sortir 5 individus que, pistola en mà, van parar el cotxe. Quan es disposaven a assaltar-lo, el sometent els va cridar l'atenció. Els desconeguts van fugir camps enllà. Entre ells i el sometent s'establí un viu tiroteig. Hom calcula que es feren mes de dos cents dispars.
Els atracadors foren acorralats pel sometent i no tingueren més remei que rendir-se. Foren detinguts i portats a la presó de Manresa. Com ja hem dit, se'ls trobaren pistoles i molts carregadors: uns de complets i altres descarregats.
Dos del detinguts són obrers de Manresa. Els altres tres són forasters.
Hom té el convenciment que els de Manresa, que sabien per on passava el camió, idearen l'atracament que havien d'executar els forasters perquè no fossin coneguts.
ELS ATRACADORS
Els cinc atracadors detinguts pel  Sometent de Navarcles són: Carles Bayón Coch, el qual ja era fixat com a lladre habitual; Antoni Mas Potain, Salvador Pérez Hernández, Cristòfol Yetes Haro i Ramon Ribes Capdevila. 
Aquest darrer fou empleat, a Manresa, del Ferrocarrils Calalans i, per lladre, hagué d'ésser expulsat. 
Tots han declarat que eren obrers i que es trobaven sense feina. 
EL GOVERNADOR EN PARLA NOVAMENT 
En rebre el governador els periodistes els llegí el telegrama del tinent de la guàrdia civil de Manresa, el qual li donava compte del servei prestat en la detenció dels autors de l'atracament a la casa Jorba, en l'auto que portava 11.000 pessetes per al pagament dels jornals. 
El governador, digué que concedia importancia al servei i que havia telegrafiat la seva felicitació als elements que han intervingut en aquest important servei. 
ARRIBADA DELS DETINGUTS A BARCELONA 
Ahir a la tarda arribaren a Barcelona conduïts pels mossos de l'Esquadra, els cinc detinguts a Manresa quan intentaven realitzar un atracament a un cotxe de la casa Jorba.
Els detinguts quedaren rigorosament incomunicats als calabossos de la Prefectura, a disposició del jutge de Manresa."