30 de novembre del 2013

Una família de gitanos de cognom "Navarclés" (05-10-1928)

La Publicidad, 5 d'octubre de 1928, pàgina 2.

A la secció "Catalunya. Fets diversos":

"Una dona morta i un home ferit a Puigcerdà 
Dies enrera, prop del Mas Mallol, de Puigcerdà, acampà una nombrosa caravana de gitanos, composta per una quarantena d'individus. 
El proppassat dimarts, a la nit, un dels gitanos del grup, Josep Cortès, disparà la seva escopeta contra un altre anomenat Felip Carmona Navarclés, que resultà greument ferit al pit. En tractar d'interposar-se i defensar el ferit, l'agressor disparà diversos trets de revòlver contra una dona anomenada Mercè Pérez Navarclés, casada. 
Amb els trets, que se sentiren perfectament des de Puigcerdà. es produí una gran confusió a l'acampament, la qual cosa fou aprofitada per l'agressor per a fer-se escàpol en la fosca de la nit i, probablement, guanyar la frontera. 
En tractar d'assistir els ferits, hom comprovà que la pobra dona era ja cadàver. 
Des de Puigcerdà es traslladaren a l'acampament de la caravana forces de la guàrdia civil i policia, amb el jutge municipal senyor Joan Bosom, el qual començà d'instruir les diligències del cas i ordenà l'aixecament del cadàver i el trasllat al dipòsit, on li serà practicada l'autòpsia. 
El ferit ha quedat hospitalitzat a l'hospital de Puigcerdà, on l'assisteix el metge senyor Pere Pujol. 
No es coneixen exactament els mòbils del crim, per bé que hom suposa que es tracta de gelosia per part de l'agressor, el qual havia requerit diverses vegades la seva víctima. Fins feia poc temps, el Cortès vivia al poble d'Urús amb la seva dona i dos fills. 
A molt poca distància del lloc del succés, un agent de vigilància trobà una escopeta de foc central, calibre 16, amb dos cartutxos buits a la recambra. Sembla que aquesta arma és la que utilitzà l'assassí per agredir a Felip Carmona. 
Han estat cursades les ordres necessàries per tal d'evitar, si no ho ha fet ja, que el criminal aconsegueixi passar la frontera."