23 de novembre del 2013

Vista d'una causa per tinença d'explosius (07-03-1935)

La Publicidad, 7 de març de 1935, pàgina 3.

"Vista d'una causa per tinença d'explosius
Els processats foren condemnats a sis mesos de presó - El xofer fou absolt
Ahir, a las cinc de la tarda, va començar, davant el Tribunal d'Urgència, la vista de la causa per tinença d'explosius en dipòsit, seguida contra Francesc Meroño, Ramon Ferrer, Joan Camps, Antoni Artigues i Marcel·lí Sàbat.
Segons el sumari, el dia 11 de juliol passat la policia practicà un escorcoll al domicili de Meroño, a Terrassa, i li foren ocupats 140 quilos de dinamita i diversos centenars de detonadors.
Meroño fou detingut, i confessà que ho havia anat a cercar la nit anterior a Navarcles, i que li ho havia lliurat un individu anomenat Forcar [sic] [Ramon Forcat].
Aquest fou detingut igualment, i digué que li ho havia donat un individu anomenat Moreno, el qual fou detingut. En octubre fou alliberat per les turbes que assaltaren la presó de Terrassa. Un altre dels processats, anomenat Camps, anà, en l'auto del processat Sàbat, a recollir els embalums.
Arran de les declaracions es procedí a la detenció d'Artigues. Al seu domicili, de Sant Cugat, li foren trobats uns embalums de dinamita.
En l'acte del judici ha declarat en primer lloc Francesc Meroño, el qual ha dit que li proposaren un negoci de venda de dinamita per a guanyar-se unes quantes pessetes i que llogà l'auto de Sabat sense dir-li el que anaven a fer. Es dirigí a Navarcles, on Camps li lliurà els embalums. Sense saber el xofer el que portava, marxaren a Terrassa. Dotze hores després la policia trobà la dinamita. També li trobaren 1.440 pessetes, les quals va negar que fossin el producte de cotitzacions, sinó el fruit del seu treball personal. Confessà que pertanyia a la C. N. T., i que havia estat delegat d'aquesta a Terrassa.
Ramon Forcar manifestà que és minaire. Digué que uns desconeguts de Manresa li havien lliurat uns embalums, sense dir-li de què es tractava. Ell va creure que es tractava d'un afer de contraban, amb el qual podia guanyar diners.
Portà la mercaderia a casa de Camps, el qual la tingué guardada al pati de casa seva. Després, quan Meroño anà a cercar-la, la hi lliurà. Assegurà que el xofer de l'auto en el qual anava Meroño no intervingué ni en la càrrega, ni sabia el que hi havia en els embalums lliurats.
Joan Camps, fuster de Navarcles, amic de Forcar, per encàrrec d'aquest, guardà durant dos dies, els embalums, en els quals no sabia què hi havia. Quan arribà l'auto, estava al pont; veié carregar-los, i no hi va intervenir.
Marcel·lí Sàbat, xofer, confessà que el seu auto havia estat llogat, per quaranta pessetes, per a anar a Manresa; però que en el transcurs del viatge Meroño el feu canviar d'itinerari, i marxaren a Navarcles, on Meroño carregà els embalums; ell cobrà el seu viatge, sense que saber res del que hi guardaven.
Assegura que la policia, en detenir-lo, li proposà que si deia que el senyor Tapioles, de Terrassa, que és el president del Centre Tradicionalista, i el seu secretari, el qual no coneixia, eren els que havien proposat la busca de la dinamita, quedaria en llibertat. Tamhé presentà un certificat, d'un metge assegurant que havia estat maltractat, i ho ratificà el metge forense de Terrassa, que el visità deu dies després.
L'acusat Antoni Artigues declarà que fou president del Sindicat Únic de Sant Cugat del Vallès i fou detingut. Dues hores després la policia feu un escorcoll a casa seva, i foren trobats uns cartutxos de dinamita, dels quals ignorava la seva existència.
Feu esment, igualment, dels maltractaments rebuts per part de la poliria, indicà quins foren els que el maltractaren.
Comparegué el qui era cap de Policia de Terrassa, senyor González Baraona, el qual explicà la forma en què es verificaren els escorcolls i que considera que els processats no són extremistes perillosos.
Un caporal d'assalt i un guàrdia del mateix cos que ajudaren la policia en les detencions i en els escorcolls declararen sense aportar cap dada d'interès. 
El fiscal, en les seves conclusions definitives, considerà els processats Meroño, Forcar, Camps i Artigues com a autors d'un delicte de dipòsit d'explosius, sol·lcitant per a ells la pena de sis anys de presó, i per al xofer Sàbat, com a autor d'un delicte de la mateixa classe, per bé que no essent autor directe, tres anys i un dia de presó. 
Les defenses, a càrrec dels lletrats senyors Barriobero i Samblancat, demanareu l'absolució de llurs patrocinats. 
El Tribunal deliberà, i a un quart de nou de la nit donà el seu fall, que fou el de sis mesos de presó per a cada un dels quatre primerament anomenats com a autors d'un delicte de tinença d'explosius, i d'absolució per al xofer."