28 de desembre del 2013

Àngel Grané Mas, una glòria del treball (15-06-1907)

Llevor, 15 de juny de 1907, pàgines 2-3.

"Una gloria del treball
Hi hà paissos que per recompensar el mérit dels obrers insignes han creat una orde nova de Caballers del Treball. Si aquest títol existís en nostre terra, correspondria de dret al Àngel Grané y Mas, ab qual retrat Aurora Social obra la galeria d'obrers ilustres que anuncia en son prospecte.
Molt bé per la ciutat de Manresa al celebrar ab un públich homenatje el feliç retorn del jove teixidor que omple de glòria à sa pàtria y d'un modo especial als seus companys de treball. Darrerament el Municipi de Manresa li ha dedicat un diploma de honor; però l'Estat qué ha fet per premiar al vencedor de Roubaix [Nord, França] y de Tourcoing [Nord, França], al més distingit alumne de la primera Escola d'Arts industrials oberta al Estranger?
En Grané arriba à Espanya coronat de llorers, y sens donarli temps per reposarse l'Estat li penja al coll la mutxilla del soldat! Si, en Grané ha hagut d'incorporarse à les files del exercit!
No faré cap comentari sobre aquest contrast, ni sobre'l servey militar y'ls perjudicis que causa als que han nascut per esgrimir les armes de la pau, y no les de la guerra.
El cas den Grané reclama l'atenció dels diputats à Corts per Catalunya, y á ells el denunciem. El trevall y la indústria de la terra, per no invocar el mateix honor de la nació, exigeixen qu'en Grané sia redimit, sia retornat al lloch que li pertoca. Y després de formular aquesta justa demanda, vaig à escriure algunes notes biogràfiques d'aquest mirall de treballadors que ha conquistat à Europa el primer lloch per l'industria teixil de Catalunya.
Nasqué à Navarcles en 1886. En una modesta fàbrica d'aquesta població passà tres mesos teixint, trasladantse després á Manresa, á la fàbrica d'en Bertran y Fill. Però en Grané era un obrer rutinari: era un jove inteligent que treballava y estudiava. Per ell el temps era or, y l'aprofitava després de la feyna manual, per dedicarse al treball intelectual. En l'Escola d'Arts y Oficis guanya la nota de sobresalient en la classe de "Teoria y pràctica de teixits" y en les oposicións de fi de curs s'emporta el primer premi. Devora llibres y revistes y descobreix nous horitzons pel seu talent y la seva iniciativa individual.
En Grané es un caràcter, una voluntat recta, decidida, activa y persistent. Ell no malgasta la seva joventut en vicis enervants. Ell conrea aquestes energies per ferse home y avensar sempre en el perfeccionament de la seva professió. Ell nos distreu; es teixidor, y aquest ofici ha de ser el seu camp de batalla y'l seu triomf.
S'entera de que à la Escola Nacional d'Arts industrial de Roubaix hi concorren els teixidors més aventatjats de França, de Bèlgica, d'Alemanya y d'Anglaterra. Doncs á Roubaix ha d'anar. Voler es poder.
Y á Roubaixi aná, després de presentar els titols obtinguts á l'Escola de Manresa. El Ministre de Foment se veu obligat á entendre en justicia la pretensió den Grané, y'l 23 de Maig de 1904 marxa cap á Fransa, en la quinta expedició obrera, dirigida per l'enginyer quefe, D. Enrich Sanchis. En Grané no sabia el francès, y l'aprén, y'l domina. En Grané troba resistencies per ésser admès á l'Escola de Roubaix, y les vens, obtenint una autorisació especial del Ministre d'Instrucció pública de Fransa.
Y à Roubaix qué hi feu el teixidor de Navarcles?
Que hi feu? Aplicarse sempre, triomfar triomfar sempre, fins á ferse superior als seus condeixebles de tota Europa.
Això no son adulacions: son fets.
En el primer Concurs trimestral guanya el número 2. En el segon y tercer Concurs guanya el número 1. En els exàmens de fi de curs assoleix el Primer Premi. En el curs académich de 1905 906 guanya el número 1 en tols els Concursos trimestrals: assoleix el primer lloch entre'ls alumnes de les assignatures de Contextura Anàlisis y composició de dibuixos y teixits. Es proclamat el primer alumne de l'Escola Nacional d'Arts industrials francesses. Per premiar tants triomfs la Cambra de Comers Roubaix fa encunyar una medalla d'or, en qual revers se destacá l'escut heràldich de la ciutat y en l'anvers s'hi llegeix el títol de la Cambra de Comers entorn del nom del Angel Grané, coronat de llorer ab la data de la encunyació. 
Però la carrera triomfal del teixidor català no termina aquí. Al Nort de França a Tourcoing, se celebra una Exposició internacional de Industries teixits. L'Escola de Roubaix tem que sia vençuda pels teixidors d'Armentiers de fama universal. Qui la representarà? En Grané, el primer alumne de la primera Escola industrial d'Europa. Y'l nostre compatrici es proclama vencedor. Victor, Grané! 
CLARIS 
(De Aurora social)"