20 de gener del 2015

Citen un text d'en Lluís Solervicenç (14-08-1915)

La Nació. Setmanari adherit a la Unió Catalanista, núm.7, 14 d'agost de 1915, pàgina 4.

F. Pineda i Verdaguer firma l'article "De la vida rural catalana", en el que posa de manifest la crisi soferta pels pagesos a causa de les males collites (plagues, pedragades, baixos preus, etc). Davant d'això critica la incapacitat dels pagesos per a reivindicar millores socials i econòmiques i de treballar col·lectivament, a la vegada que el desinterès de la burgesia i els governants en millorar les condicions de la pagesia. En el text es fa ressò d'un text d'en Lluís Solervicenç, de Navarcles:

"[...].
[...]. I per això, bo i protestant de l'injustícia social regnant, ajuntem nostre clam al llançat per En Solervicents de nostre estimat confrare Sol Ixent, de Navarcles:
«A vosaltres, autoritats; a vosaltres, industrials, que teniu manera d'aliviar el conflicte; a vosaltres demano : als primers, que procureu obres públiques per a donar treball a qui li convingui, puix que altres, amb menys miseria que nosaltres, sol·liciten i són atesos, i als segons, que tingueu llàstima de nostres desgracies i, mermant una mica vostres rèdits, recompenseu un poc més als obrers d'aquest desgraciat poble.»
Sí, demanem. Més fem constar per endavant nostra malfiança en les autoritats i en els industrials, car les autoritats, fins les dels nostres pobles, són autoritats de l'Estat, aue pateixen dels vicis inherents a llur tipu nacional, i els industrials, pocs són els que's recorden de que els homes som tots germans. Autoritats i capitalistes, tot i alabant-se d'ésser bons i justs i, a Catalunya, vantant-se d'ésser aimadors de la terra, no els trobareu mai que sentin ni apaivaguin els greus dolors del proïsme."