9 de juliol del 2015

Inauguració del Centre Excursionista del Bages a Sant Benet (05-1905)

Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, Any XV, núm.124, maig de 1905, pàgines 153-154.

"INAUGURACIÓ DEL CENTRE EXCURSIONISTA DE LA COMARCA DE BAGES
Tal com haviem anunciat a nostres llegidors, el dia 24 d'Abril tingué lloch, en les runes de l'històrich monastir de Sant Benet, la solemne festa inaugural del «Centre Excursionista de la comarca de Bages», que vindrà a contribuir ab ses forces y nobles desitjos a les tasques que desde anys ve realisant el nostre CENTRE.
Atentament invitats per aquella naixenta entitat, sortí de nostra ciutat [Barcelona] una nombrosa representació del CENTRE, composta d'una cinquantena de socis, entre'ls quals hi figuraven varies senyores y senyoretes y diferents individuus de sa Junta Directiva, que foren rebuts a Manresa per diferents companys d'aqueixa ciutat, representants de ses principals associacions, regidors d'aquell Ajuntament y diputat a Corts pel districte. A la tarda del diumenge y següent matí visitaren, acompanyats per diferentes personalitats de Manresa, de les quals reberen tota mena d'atencions, lo més notable que guarda aquella històrica ciutat. A la nit fou dedicada a nostres companys una solemne vetllada, que tingué lloch en la sala principal de l'antich Colegi de Sant Ignasi, y en la que, després d'entusiasta salutació del president del novell «Centre Excursionista », senyor Esteve, y de llegir-se diferentes poesies y un valiós treball sobre'l culte de la Santíssima Trinitat en la comarca de Bages, degut a l'experta ploma de l'erudit metge de Manresa D. Olaguer Miró, se pronunciaren eloqüents parlaments per part de D. César A. Torras, president del nostre CENTRE, y de don Leonci Soler y March, diputat a Corts y entusiasta fill y admirador de les glories d'aquella capital, acabant la sessió ab la presentació de nombroses vistes fotogràfiques de la comarca per medi de projeccions lluminoses.
Al matí del segíient dia, després d'un concert també dedicat a la nostra Associació, y en el que l'«Orfeó Manresà» va fer sentir y gojar ab el cant de nostres cançons populars y altres composicions que li valgueren molts y merescuts aplaudiments, tot-hom se dirigí en diferents carruatges cap al monastir de Sant Benet de Bages, aont una gentada extraordinaria esperava'1 començ de la festa. 
Eren les dugues de la tarda quan en aquell hermós pati, molt pintorescament guarnit ab diferents ramatges, el senyor Esteve obria la sessió, cedint la presidencia al que ho es de nostre CENTRE, en César A. Torras. Després de llegir-se la memoria-ressenya dels actes ja realisats per aquella entitat, qual inauguració oficial allavors se celebrava, se llegiren entusiastes poesies y un soci del «Centre Catalanista» de la vehina població de Navarcles pronuncià un sentit parlament que li valgué corals felicitacions. Els senyors Martorell y Mossèn Font y Sagué, del nostre CENTRE, y don Leonci Soler, dirigiren també la paraula al nombrós públich allí aplegat, y, després de llegir-se un interessant estudi descriptiu de la comarca per Mossèn Guitart, el senyor president pronuncià eloqüents paraules d'encoratjament y mercès, fent veure la trascendencia de l'excursionisme dins del moviment desvetllador de l'ànima de Catalunya, y demanant l'esforç de tot-hom pera ajudar a n'aquesta patriòtica tasca. 
De retorn a la ciutat de Manresa se ballaren sardanes a la plaça, en les quals hi prengueren part gent de tots els sexes y estaments, donant-se germanívolament les mans, com escau a fills de nostra terra.
A darrera hora retornaren nostres companys a Barcelona, molt agrahits de les atencions rebudes y satisfets d'aquella festa, de la qual tants grats records ne guardaràn, lo que de veres nos complau fer-ho constar desde aquestes planes.
E.V."